hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

"Elkerülhetetlennek tartom azt, hogy két hónapra lezárjuk a vilagot"

Mobil konténerkórház épül Kiskunhalason

Kiskunhalason épül fel egy mobil konténerkórház, közölte a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs központi ügyeletének vezetője vasárnap sajtótájékoztatón.

A legtöbbet a koronavírus terjedése ellen "mi magunk, magánemberek tehetünk", emelte ki az egyéni felelősség fontosságát a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a kommunikációs akciócsoport vezetője az operatív törzs vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Kovács Zoltán hangsúlyozta: új típusú vírussal állunk szemben, a koronavírus más típusú felfogást kíván a magánemberek részéről is. Ezért minden magyar embertől azt kérik, hogy miközben segíti az egészségügyi és rendvédelmi szervek munkáját azzal, hogy betartja az operatív törzs javaslatai alapján hozott ajánlásokat, a saját életében is ugyanazt a felelősséget és elszántságot mutassa arra, hogy megakadályozza a vírus terjedését.

Hozzátette: az operatív törzs és az egészségügyi személyzet által megfogalmazott előírások, javaslatok azt szolgálják, hogy ne csak azt az embert, akire vonatkoznak, hanem a közvetlen családtagjait, hozzátartozóit, barátait, és egyúttal az egész magyar társadalmat a lehető legjobban megvédjék a vírus terjedésétől.

A magyar kormány nevében részvétét és együttérzését fejezte ki a kommunikációs akciócsoport vezetője, miután közölte, hogy bekövetkezett az első magyarországi haláleset a koronavírus-járványban. Kovács Zoltán kiemelte, az egészségügyben dolgozók emberi életekért küzdenek. Hangsúlyozta: a koronavírus-járvány elleni védekezés minden eszköze, minden költsége rendelkezésre áll, a kormány minden szükséges erőforrást biztosít.

A MOK javaslatait az operatív törzs már többször megvizsgálta az elmúlt napokban, az orvosi kamara üzengetését politikai akciónak tekintem, mondta Kovács Zoltán újságírói kérdésre reagálva. Arra a kérdésre, hogy a lakhely elhagyásának korlátozását és a boltok bezárását tervezik-e, azt válaszolta, hogy az operatív törzs ma már bejelentette a legújabb intézkedéseit, minden nap üléseznek és a helyzetnek megfelelő lehető reagálnak. 

Az újságírói kérdésekre adott válaszokból kiderül, hogy egészségügyi dolgozók is kerültek karanténba. Még mindig nem beszélhetünk gócpontokról, és az esetek többsége Budapesthez kötődik. Az új betegek állapota kielégítő, tette hozzá Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Aki fertőző beteget látogat meg, bűncselekményt követ el, aki hatósági házi karanténban van és ezt nem tartja tiszteletben, az szabálysértésnek minősül, mondta el. Hétfőn elkezdődik Kiskunhalason annak a mobil járványközpontnak a felépítése, amit be lehet vonni a védekezésbe, jelentette be Lakatos Tibor.

"Elkerülhetetlennek tartom azt, hogy két hónapra lezárjuk a vilagot"

Közösségi oldalán fejtette ki Barabási Albert-László, világhírű magyar tudós, hogy milyen következményei lehetnek a koronavírus-járvány terjedésének. Barabási majdnem biztos benne, hogy ő is elkapja majd a vírust, és szerinte elkerülhetetlen, hogy két hónapra lezárják a világot.

"A következő hónapokban nagy valószínűséggel fertőzötté válok. Több milliárd koronavírus fog a testemben termelődni, elindítva egy kétségbeesett harcot az immunsejtjeimmel. Viszont krónikus betegség hiányában, Bostonban, a Harvard kórházainak a szomszédságában bízok abban, hogy győzni fog az immunrendszerem. Mégis nagyon aggódom a vírus miatt. Annyira, hogy elkerülhetetlennek tartom azt, hogy két hónapra lezárjuk a vilagot. Nem magam miatt tennem ezt, hanem édesanyám miatt."

"Most már azt is értjük, hogy a vírust nem lehet megállítani. Terjedni fog attól függetlenül, hogy hány ország zárja le a határát és hány repülőjárat lesz lemondva vagy hány iskolát zártak be. Ahol tíz beteg van kórházban, ott már több száz fertőzött él a közösségben. Sokan soha nem is tudják meg, hogy fertőzöttek voltak, mert nem voltak szimptómáik. Viszont rajtuk keresztül is terjed a vírus."

Barabási szerint már túl vagyunk azon a ponton, hogy karanténnal meg lehetne fékezni a COVID-19 terjedését. Bár az Ebolát ki lehetett így írtani, a koronavírus állítása szerint túlságosan fertőző és már túl elterjedt. Azt mondja, oltásra sem lehet számítani idén. Hogy akkor miért kell nyomni a társadalmi féket, miért kell bezárni az iskolákat és a világ gazdaságát recesszióba taszítani, annak szerinte egyetlen oka van: hogy leassítsák a folyamatot és ezáltal megmenekülhessenek a szüleink, nagyszüleink vagy akár mi magunk.

"Minden modell azt jósolja, hogy nagyjából a lakosság fele fertőzötté válik egy éven belül. Beavatkozás hiányában a folyamat egy jól megjósolható Gauss-görbét követ—gyors növekedés, egy markáns csúcs, majd lecsengés. A csúcson viszont nem lesz kórházi kapacitás mindenki számára, akinek erre szüksége lenne. És a csúcs ijesztően közel van--heteken belül tízezrek lesznek megfertőzve, ha nem teszünk semmit. Olaszország példáján látjuk, hogy mi történik, ha elszabadul a vírus-- kapacitás hiányában az orvosok kénytelenek élet és halál fölött dönteni, egyes pácienseken segíteni, másokat eszköz hiányában elengedni." (FB)

 

(forrás: MTI, MedicalOnline, Facebook)
hirdetés

Könyveink