hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

Mire ment a csipszadó?

Milyen népegészségügyi programokra fordította a kormány a népegészségügyi termékadóból származó bevételt? A válasz a Népszavában.

Nem tud elszámolni a kormányzat a népegészségügyi termékadóként beszedett összeggel – mondta a Népszavának Lukács László (Jobbik) országgyűlési képviselője, aki írásban kérdezte erről a humán minisztert.

A válaszból azonban tételes elszámolás helyett csak annyi derül ki, hogy a befolyt pénzek jelentős mértékben járultak hozzá az egészségügyi ágazatban dolgozók bérfejlesztéséhez. Kásler Miklós miniszter megbízásából Rétvári Bence államtitkár azt is közölte, az élelmiszeripari szereplők az adó általuk befizetett összegének maximum 10 százalékát levonhatják az adójukból és ezt az egészségmegőrző programokra fordíthatják önállóan, vagy csatlakozhatnak a népegészségüggyel foglalkozó állami hivatalok programjaihoz.

Tavaly a cégeknek összesen 840 millió forint adókedvezményt írtak jóvá programok szervezéséhez kapcsolódóan (arról azonban nem esik szó a kormányzati válaszban, hogy ezek pontosan mik voltak) – Mindamellett, hogy fontos, támogatandó ügynek tartom az egészségügyben a béremelést, a kormányzati válasz számomra elfogadhatatlan – állítja az ellenzéki politikus, aki – mint mondta – azt remélte, legalább 10-15 oldalas tételes listát kap majd, melyben áttekinthetően részletezik, hogy pontosan mire ment el ez az összeg. Különösen úgy, hogy az Eurostat minap nyilvánosságra hozott adatai szerint Magyarország a hetedik legrosszabb helyen áll az elkerülhető halálesetek európai rangsorában. A vezető halálokok között pedig ott van a szívroham, a stroke és a rák, amelyek kialakulásnak kockázata valódi népegészségügyi programokkal mérsékelhető lenne.

(forrás: Népszava)
hirdetés
hirdetés

Könyveink