hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

Minden eddiginél több jut az egészségügynek

A jövő évi költségvetésben 191 milliárd forinttal több jut az ágazatra – mondta a Magyar Időknek Nagy Anikó egészségügyi államtitkár.

– A jövő évi költségvetésben 647 milliárd forinttal több jut egészségügyre, mint a baloldal által utoljára benyújtott büdzsében, minden évben egyre több figyelem és egyre nagyobb keret jut erre a szakterületre, folyamatosak a fejlesztések, ezzel együtt a bérek is emelkednek – fogalmazott a Magyar Idők kérdésére Nagy Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

Ismertetése szerint az egészségügyi alap forrásai a jövő évi költségvetésben tovább növekednek, és összességében 191 milliárd forinttal több jut az egészségügyi ellátásokra, novembertől újabb nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi dolgozók bére, ezzel együtt 2016 óta összesen 67 százalékkal lesz magasabb az ápolók fizetése. Mint mondta, a gyógyító-megelőző ellátások 2019-es tervezett keretösszege 123 milliárd forinttal több, mint idén, és ennek részét képezi a háziorvosi ellátásban az előző évben megkezdett rezsitámogatás szintre hozása.

– Erre 1,6 milliárd forintot fordít a kabinet, így folytatódik a háziorvosi ellátás nyolc éve megkezdett gazdasági megerősítése, emellett a háziorvosok az ideihez hasonlóan jövőre is tízmilliárd forintot kapnak ügyeleti feladataik ellátására. A fogászati alap- és szakellátás idei rezsitámogatási, valamint az egyes beavatkozások díjemelési többletének emelésére ötmilliárd forint jut, amivel a szakterület finanszírozásának helyzete érdemben javulni fog – tájékoztatott az államtitkár.

Nagy Anikó hangsúlyozta: 2019-ben is folytatódnak a budapesti kórházfejlesztések, és az Egészséges Budapest program keretében a következő években 700 milliárd forintot fordítanak az innovációra a fővárosi és Pest megyei intézményekben, orvosieszköz-vásárlásra pedig 42 milliárd forint szerepel a költségvetésben.

Ezzel együtt a következő években három centrumkórház jön létre a fővárosban, hét önálló szakrendelőt és további 25 kórházat pedig fejlesztenek.

A béremelésekre összesen 35 milliárd forint pluszforrás jut, ez az összeg tartalmazza a 2018. januári emelés keretét, a 2019. novemberi nyolcszázalékos szakdolgozói fizetésemelést és azt a többletet, amely a 2018-as minimálbér- és garantáltbérminimum-növelés beépítésének fedezetéül szolgál. A változások része, hogy a meddő párok segítése érdekében a művi megtermékenyítés állami fenntartású intézményrendszerének megerősítéséhez kétmilliárd forinttal többet biztosít a minisztérium.

Bejött a csipszadó

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára arról tájékoztatta a lapot, hogy elérte népegészségügyi céljait az úgynevezett csipszadó bevezetése, hiszen csökkent az egészségkárosító összetevőket tartalmazó termékek kínálata és forgalma is.

– A csipszadó egyaránt fedezetet biztosít az egészségügyi béremelésekhez és egészségmegőrző programokhoz – közölte az államtitkár arra a reagálva, hogy a napokban felvetődött, mire fordítják az adóból befolyt bevételt.

A termékadóból származó bevétel jelentős mértékben járult hozzá az egészségügyi dolgozók bérfejlesztéséhez, mert – mint azt az államtitkár kifejtette – az a költségvetés Egészségbiztosítási Alapjánál külön soron, címkézett forrásként jelenik meg, és fedezetéül szolgált egyebek mellett a 2012–2013-ban végrehajtott, 27 százalékos ágazati béremelésnek.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
hirdetés

Könyveink