hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Mi lesz az egészségügyi háttérintézményekkel?

Megszüntetés, összevonás, feladatátcsoportosítás – tavaszra jelentős átalakulás vár az Emberi Erőforrások Minisztériumának eddigi 17 egészségügyi háttérintézményére. Mi hová kerül és mire számíthatnak az ott dolgozók?

Nemcsak a kórházak, hanem az egészségügyi háttérintézmények is jelentős változásokra, feladataik átszabására számíthatnak az idei esztendőben – ha az Államreform Bizottság mellett a kormány is rábólint a szaktárca egészségügyért felelős államtitkárságának elképzeléseire.

A legutóbbi salátatörvény már rendelkezett arról, hogy a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) jogutódja januártól az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), amely a fenntartói-tulajdonosi jogokat gyakorolja az állami intézményekben. Mint az decemberben már napvilágot látott, az ágazat 17 háttérintézményéből csupán az Országos Mentőszolgálatot és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központot nem érinti az átszervezés. A többit azonban centralizálják, működésüket racionalizálják, ami elbocsátásokkal is jár.

Várhatóan áprilisig megszüntetik az Országos Igazságügyi Orvostani Intézetet, amelynek jogutódaként a Semmelweis Egyetemet jelöli ki a kormányzat. Centralizáció és integráció, azaz az országos intézetek összevonása várható az ÁNTSZ-nél; ennek célja a profiltisztítás és a párhuzamosságok megszüntetése.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) és mai nyolc háttérintézménye helyett négy maradhat. Zombor Gábor államtitkár a MedicalOnline-nak adott korábbi interjújában  kérdésünkre  már jelezte, hogy újra önálló lesz a mai Országos Gyógyszerészeti Intézet. Ennek feladatai bővülnek az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) hatósági feladataival. Úgy tudjuk, az új intézmény neve Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lesz, és oda helyezik át a gyógyszer-kiskereskedelemmel kapcsolaros feladatokat is, amely eddig az OTH-hoz tartozott. Az OÉTI kutatási-módszertani feladatai az Országos Közegészségügyi Központba (OKK) kerülnek. Az OKK mellett megmarad az OTH, az Országos Epidemiológiai Központ és az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet is (EKI), ez utóbbit azonban integrálják – az EKI a továbbiakban az OTH középirányítási jogkörébe tartozó költségvetési szervként működik majd.

Új intézményt hoznak létre a mai Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) talaján – várhatóan Országos Népegészségügyi Intézetnek vagy Nemzeti Egészségfejlesztési Intézetnek  nevezve azt (ONEI); oda tagozódik be a mai Országos Alapellátási Intézet (OALI) és az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet (OGYEI).  Az ONEI-hez kerül az eddig a GYEMSZI által működtetett minőségügyi szakfőorvosi rendszer, ám maradnak a GYEMSZI-jogutód ÁEEK-nál az Egészségügyi Szakmai Kollégium működtetésével kapcsolatos back office feladatok. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal megszűnésével a munkaegészségügyi teendők is az OTH feladatait gazdagítják.

Az OTH-nál 10 státuszt építenek le. Tízzel számolnak az EKI-nél is, míg a mai országos intézeteknél legalább 15 százalékos létszámleépítés várható.

Változás lesz az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) irányításában is. Az OVSZ eddig a miniszter irányítása alá tartozó költségvetési szervként működött, amely a továbbiakban – a vezetői és gazdasági vezetői megbízást és más munkáltatói jogok gyakorlását kivéve – a GYEMSZI jogutódaként létrejött ÁEEK középirányítói jogköre alá kerül.

A GYEMSZI a továbbiakban nem lát el országos finanszírozás- és kapacitástervezési feladatokat. Az ellátásszervezési és kapacitás-felosztási teendők az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) kerülnek, így az OEP lesz a gazdája a GYEMSZI berkeiben működő Informatikai és Rendszerelemzési Főigazgatóságnak. Az Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatóság, a volt EMKI a már említett Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez kerül. Ugyanez az intézmény kapja a Technológia-értékelő Főosztályt is. A GYEMSZI Egészségügyi Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatósága, a korábbi ETI az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatallal (EEKH) olvad össze; a jogutód szervezet neve Egészségügyi Emberi Erőforrás Intézet (EMERI) vagy Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) lesz.

A tervezett változások következtében, várhatóan idén márciustól 12 ágazati háttérintézet maradhat. Ágazati szinten várhatóan 143 embert kell elküldeni, ami 444,5 milliós megtakarítást jelent az államnak. Az átalakítással létrejövő költségvetési szerveknek átadás-átvételi megállapodás keretében kell rögzíteniük a vagyon-, létszám- és forrásátcsoportosítás részletkérdéseit.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink