hirdetés
2021. október. 20., szerda - Vendel.
hirdetés

MGYK: súlyos zavarok lehetnek a lakossági gyógyszerellátásban

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) szerint a gyógyszertámogatások további csökkentésével a gyógyszertárak árrésbevételei is tovább csökkenhetnek, ez pedig akár a lakossági gyógyszerellátás súlyos zavarait is okozhatja.

Hankó Zoltán, a kamara elnöke szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az MGYK elnöksége súlyos aggodalmát fejezte ki a Magyar Közlöny keddi számában megjelent, a 2012. évi gyógyszertámogatások csökkentésére és 2013. évi gyógyszertámogatásokat érintő további megtakarításra vonatkozó kormányhatározat miatt.

Mint kifejtették, a 2012-es költségvetés a járóbeteg-gyógyszerkasszában az előző évi kiadáshoz képest már így is 100 milliárdos megtakarítást tartalmaz, a Széll Kálmán Terv pedig 2013-ra és 2014-re 120-120 milliárdos megtakarítást irányoz elő. "Ezek az intézkedések mintegy 30 százalékkal csökkentik a gyógyszertámogatást" – hangsúlyozta az MGYK.

Gyógyszertárak Magyarországon 1990-2010

 

Megjegyezték, hogy a gyógyszertárak csaknem egynegyede évek óta veszteségesen működik, a 350 gyógyszertárat működtető patikai vállalkozás már rég felélte vagyonát, és a körbetartozás mértéke meghaladja az ágazat éves árrésbevételének háromnegyedét.
Ennek következtében gyorsuló ütemben növekszik a bezáró gyógyszertárak száma – írta az MGYK, kiemelve: az elmúlt négy évben a tevékenységüket beszüntető gyógyszertárak fele 2011-ben jutott erre a sorsra. "Ezért minden olyan intézkedés, amely a gyógyszertárak árrésbevételeit tovább csökkenti, a lakossági gyógyszerellátás súlyos zavarait okozhatja".

Az MGYK elnöksége értetlenségét fejezte ki amiatt is, hogy a kormánydöntés előtt semmilyen egyeztetés nem volt a tervezett lépésekről. Így a döntés lehetséges következményeinek mérlegelésére sem volt lehetőség.

Mint írták, az MGYK elnöksége tisztában van az ország súlyos gazdasági helyzetével. Ugyanakkor fel kell hívniuk a kormány figyelmét arra, hogy "a lakossági gyógyszerellátás térbeli és időbeli kiegyensúlyozottsága a gyógyszertámogatás mértékén túlmutató egészség- és társadalompolitikai elvárás, amelyhez további kompenzációra van szükség" – fogalmazott közleményében Hankó Zoltán. Hozzátette: a gyógyszerész-társadalom újabb terhek viselésére nem képes.

A gyógyszerek fogyasztói árindexe 2000-2011

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink