hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Megy a pénz, jön a reformkoncepció

Van, akihez már eljutott, mások ezekben a napokban kapják kézhez a megemelt finanszírozást az alapellátásban. Ezt követően kezdődhet az alapellátás reformkoncepciójának vitája. 

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatóján egyebek mellett felidézte: az emelés következtében egy háziorvosi praxis havonta és átlagosan 45-46 ezer forinttal kap többet. A védőnők díjazása 4-5 ezer forinttal nő, az általuk ellátott terület nagyságától is függően. Mivel esetükben az ellátottak után járó pontérték is emelkedik, átlagosan 13,5 ezer forinttal többet kapnak havonta. A fogászati ügyelet alapdíja 45-60 ezer forinttal lesz több. 

A teljes alapellátásra jutó összeg 6,14 milliárd forint, és visszamenőleg, egy összegben jár. 

Az államtitkár emlékeztetett: ez már a második év, amikor jelentősebb összeget juttatnak az alapellátásba. A mostani emelés jövő évi áthúzódó hatása biztosított a jövő évi költségvetésben is, és jövőre is folytatják a béremelést; 2014-ben a védőnők és a területi ellátásban dolgozó fogorvosok élveznek majd prioritást. 

A szakorvosi és alapellátásbeli jövedelemkülönbségekre vonatkozó kérdésekre válaszolva Szócska Miklós úgy vélekedett: jövőre is van forrás a béremelés folytatására, de hosszú évtizedek mulasztásait kell most pótolniuk, és e munkában pillanatnyilag „úton vagyunk.”

Az elmúlt két év emeléseivel „a két összeg közelít”, tudomásul kell venni azonban, hogy „más menedzservilág vonatkozik a szakorvosra és a vállalkozóként dolgozó háziorvosra”.

Mint közölte: figyelnek arra, hogy a mostani emelés valóban eljusson az érintettekhez; a korábbi védőnői visszajelzések nyomán jelenleg is ellenőrzéseket folytat az egészségbiztosító.

A MedicalOnline azon kérdésére, hogy mikor kerül a kormány elé a már elkészített alapellátási reformkoncepció, Szócska Miklós azt mondta: a tervezetet ezt megelőzően még megvitatják a szakma képviselőivel. A koncepciót azt követően bocsátják vitára, ha a kollégák kézhez vették az emelést. 

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink