hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Megvan az első központosított gyógyszertender eredménye

Lezárult az első kórházi központosított közbeszerzési tender, ami 10%-os megtakarítást hozhat a kórházaknak az érintett hatóanyagcsoportokban – állítják piaci elemzők.

Lezárult az első, a GYEMSZI által fenntartott kórházak gyógyszerellátást biztosító 16 hatóanyagra kiírt központosított közbeszerzési eljárás. Információink szerint 4 hatóanyag (moxifloxacin, caspofungin, micafungine, anidulafungin) esetében magasabb volt a beadott ár mint a fedezeti összeg. Egy tétel – az irinotecanbeszerzésével adódhat probléma: az öt gyártó helyett mindössze egy tett ajánlatot, az is a keretösszeg ötszöresére – vélhetően ez esetben gyógyszerhiány állhat a háttérben. A propofol esetében egy új piaci szereplő belépése nagy, közel 50 százalékos árcsökkentést eredményezhet.

A 16 hatóanyag

1.

furosemidum 20 mg inj.

2.

aciclovirum 250 mg inj

3.

antithrombin III. 500 NE inj.

4.

human alvadási faktor II., VII., IX, X., Protein C 500-600 egység NE

5.

a) propofol 1% 20 ml inj.

b) propofol 1% 50 ml inj.

c) propofol 2% 50 ml inj.

6.

a) bupivacainium chloratum 5mg/ml 20ml inj.

b) bupivacainium chloratum  5mg/ml 4ml inj.

7.

 

 

a) gemcitabin 1000-2000 mg inj./inf.

b) gemcitabin 200 mg inj./inf.

 

 

8.

a) docetaxel 80-200 mg inf.

b) docetaxel 20 mg inf.

9.

a) irinotecan 40 mg inf.

b) irinotecan 100-500 mg inf.

10.

a) epirubicin 10 mg inj./. inf.

b) epirubicin 20-200 mg inj./ inf.

11.

a) carboplatin 50-150 mg inj.

b) carboplatin 450-600 mg inj.

12.

levofloxacin 500 mg inf.

13.

moxifloxacin 400 mg inf.

14.

caspofungin 50- 70mg inf.

15.

micafungine 50-100 mg inf.

16.

anidulafungin 100 mg inf.

A MedicalOnline információi szerint a GYEMSZI által kiírt és lezárult tender a kórházban kiírt készítményeknek csak egy „csekély mértékét” fedezi, a 16 hatóanyag beszerzésére 1 milliárd 400 millió forint állt most rendelkezése, ezzel szemben a beérkezett ajánlatok összesen 1 milliárd 700 millió forintot tettek ki. (Az első közbeszerzés eljárásban a nagykereskedőktől illetve a nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező gyártóktól kértek ajánlatokat ) Piaci szakértők szerint, ha az irinotecan beszerzési árát figyelmen kívül hagyjuk – amelyre speciális gyógyszerhiányokra kialakított közbeszerzési eljárást írnak ki - összességében 10 százalék feletti megtakarítást eredményezhet a pályázat a kiírt árhoz képest.

A MedicalOnline az IMS Health gyógyszerpiaci elemző céget arra kérte, hogy becsülje meg, a 16 molekula nagykereskedelmi forgalmát a 2012-es évben. Elemzésük szerint a tavalyi évben ezeknek a hatóanyagoknak a nagykereskedőkön keresztül a kórházak felé bonyolított forgalma listaáron meghaladta a 10 milliárd forintot. (Az ebből levont árengedmény és rabatt mértékéről nincs szabadon hozzáférhető információ, ahogyan a gyártók és a kórházak között közvetlenül köttetett szállítási megállapodások tartalmáról sem.) Ugyanezen paraméterek mentén vizsgálva az összes kiszállítás értékének 60%-át daganatellenes szerekre, immunszupresszánsokra, a véralvadást szabályozó szerekre és szisztémás antibiotikumokra költötték tavaly a kórházak. Az aktuális kiírásnak megfelelő termékek forgalmának felén a Fresenius, a Sanofi Aventis és a Teva csoport osztozott, az eladás további 30%-áért az Actavis, Novartis, Astellas, Servier, illetve a Pfizer felelt. A nagykereskedőkön keresztül történt értékesítési minták alapján a megtakarítás közel fele csak a kemoterápiás szerekből is várható, illetve a szélesspektrumú antibiotikumok és a furosemidum juthat majd kiemelt szerephez. A pontos elemzéshez azonban fontos lenne látni a korábbi egyedi tenderek árcsökkentési eredményeit is.

A nyílt közbeszerzési eljárás csak a beszerzés első része, napokon belül megjelenhet a második, 4-5 milliárdos tárgyalásos tender, várhatóan az előre bejelentett 62 hatóanyag szerepel majd a listán, ezzel is biztosítva azt, hogy egy-egy hatóanyag esetében ne legyen kiszolgáltatva a kormány egy beszállítónak.

Mint arról már a MedicalOnline korábban beszámolt, összesen 62 féle hatóanyag

Önkéntesek
Az állami tulajdonban lévő 113 kórházhoz csatlakozhat, ha akar még további 7 intézmény: a Betegápoló Irgalmas Rend (Bp.), Bethesda Gyermekkórház, Szent Ferenc Kórház (Bp.), Betegápoló Irgalmasrend Pécsi Háza, a Magyar Máltai Szeretetkórház (Miskolc), Szt. Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház (Visegrád), és a MAZSIHISZ kórháza (Bp).

illetve hatóanyag csoport került fel azok listájára, amelyeket központosított közbeszerzéssel kíván a kormány megvásárolni az államosított kórházaknak, szakrendelőknek. A kiválasztott 62 hatóanyag, illetve hatóanyag csoport a kórházi gyógyszerfelhasználás több mint felét fedi le.

Az országos kórházi gyógyszerlista felállítása során egyébként az is kiderült, hogy a korábban 100-110 milliárdosnak gondolt kórházi gyógyszerfelhasználás valójában 35 milliárdot jelent, levonva például a tételes gyógyszereket illetve az EPO-t. A bekért adatok alapján megkezdődött egy egységes országos kórházi gyógyszer cikk-törzs összeállítása is.

 

 

 

Tinnyei Mária
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink