hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Összeállt a központi kórházi hatóanyag-lista

Összesen 62 féle hatóanyag illetve hatóanyag csoport került fel arra a listára, amelyet központosított közbeszerzéssel vásárolnak meg az immár államosított kórházaknak, illetve az állami tulajdonba került szakrendelőknek. A közbeszerzés kiírása azonban a korábbi ígéretek ellenére idén év elejére csúszott át.

A karácsony előtti utolsó munkanapokon kapták meg a kórházak a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet levelét, amely egyrészt tartalmazza azoknak a hatóanyagoknak a listáját, amelyeket központi közbeszerzéssel kívánnak biztosítani az intézmények számára, ám egyúttal arról is értesítették az érintetteket, hogy a közbeszerzések kiírására csak idén januárban kerül sor. Korábban ugyanis arról volt szó, hogy a versenytárgyalásról szóló felhívások még karácsony előtt megjelennek. A januári kiírást követően a keretmegállapodások 2013 áprilisától lépnek életbe.

A listán egyébként olyan hatóanyagok találhatók, amelyeket kórházakban alkalmaznak – így többek között antibiotikumok, antivirális, baktericid és gombaellenes termékek, antitrombotikus készítmények- heparinok, daganatellenes kemoterápiás szerek, fájdalomcsillapítók, opiátok, fekélyellenes gyógyszerek -, a járóbeteg ellátásban használatos, az utóbbi időben sokszor emlegetett medicinák, mint például a vérnyomás- vagy koleszterincsökkentők nem szerepelnek a lajstromban. A kiválasztott 62 hatóanyag, illetve hatóanyag csoport a kórházi gyógyszerfelhasználás több mint felét fedi le.

Az „időprés” miatt az első közbeszerzések során a nagykereskedőktől illetve a nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező gyártóktól kérnek majd ajánlatokat, közölte korábban Hankó Balázs, a válogatást végző Országos Gyógyszerterápiás Tanács titkára. Az országos kórházi gyógyszerlista felállítása során egyébként az is kiderült, hogy a korábban 100-110 milliárdosnak gondolt kórházi gyógyszerfelhasználás valójában 35 milliárdot jelent, levonva például a tételes gyógyszereket illetve az EPO-t. A bekért adatok alapján megkezdődött egy egységes országos kórházi gyógyszer cikk-törzs összeállítása is.

A legújabb információk szerint januárban kiírásra kerülő eljárás során 4-5 féle közbeszerzési technikát kívánnak alkalmazni, s idővel az intézet közbeszerzi majd a fertőtlenítő szereket, fecskendőket és kesztyűket is, vagyis azokat az eszközöket, amelyeket korábban a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság vásárolt meg.

Gyógyszerlista

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink