hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Megint több a császármetszés

Egy év alatt egy százalékkal emelkedett idehaza a császármetszések aránya, tíz év alatt pedig 9 százalékos az emelkedés, írja a Világgazdaság.

Tavaly a szülések 42,3 százaléka végződött császármetszéssel, ez 83 750 szülésből 35 431 eset – derült ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataiból, amelyeket a Világgazdaság megkeresésére küldtek el. Tavalyelőtt a műtéti beavatkozások aránya még 41,4 százalék volt.

A legkevesebb császármetszés 2019-ben a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban történt: itt a szülések 23 százaléka végződött hasi műtéttel, de hasonló az arány az egri Markhot Ferenc oktatókórházban, illetve Budapesten, a Szent Imre Kórházban is. A NEAK adatai szerint tavaly a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetben a szülések 57 százaléka végződött császárral, a fővárosban a Szent János Kórházban, a Honvédkórházban és a Semmelweis Egyetem kórházában is több volt a császáros, mint a hüvelyi úton történő szülés.

„Jelenleg is tervezés alatt van a császármetszés-műtétek elvégzésére vonatkozó új protokoll, amely a szülészeti és az újszülöttellátásra is vonatkozik. Az új szakmai szabályrendszerben a bababarát, családbarát ellátás szempontjai érvényesülnek, és figyelembe veszik az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb ajánlásait is” – írta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a Világgazdaság megkeresésére. Annak kapcsán, hogy milyen állami finanszírozás vonatkozik a szülések levezetésére, kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, de lapzártánkig nem érkezett válasz – olvasható a Világgazdaság mai számában.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink