2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Megfelelő időben, megfelelő intézkedések

Pénz az egészségügyieknek, elvonás a pártoktól, önkormányzatoktól, multiktól

Az eddigi korlátozó intézkedések valószínűleg megfelelő időben történtek, így még mindig sikerült elkerülni a tömeges megbetegedéseket – hangzott el a többi közt az operatív törzs szombati tájékoztatóján. Az egészségügyieknek 500 ezer forint plusz juttatást Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újfent bejelentette.

Egy hónapja regisztrálták az első új típusú koronavírus-fertőzést Magyarországon. Az eddigi korlátozó intézkedéseket értékelve úgy véljük, megfelelő időben, megfelelő intézkedésel történtek, így még mindig egy kicsit előbb vagyunk, még mindig sikerült elkerülni a tömeges megbetegedéseket – fogalmazott az operatív törzs szombati tájékoztatóján az országos tiszti főorvos, aki már pénteken jelezte: valószínűleg nem tudjuk elkerülni, hogy a járványban tömegesen is előforduljanak majd megbetegedések. Müller Cecília a mai adatok ismertetését követően továbbra is azt emelte ki, lehetőleg kerüljük el a lehetőségét a vírus átadásának, a megfertőződésnek. A járványgörbe ellaposításával ugyan meghosszabbítjuk a járványt, de a megbetegedések száma nem ró elviselhetetlen terhelést az egészségügyre.

Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője egyebek közt arról szólt: ma is újabb szállítmányok érkeztek egyéni védőfelszerelésekből és délután is továbbiak érkeznek még. Az operatív törzs áttekintette az edigi intézkedéseket, a munkaerő-lehetőségeket és a védőeszköz-ellátottságot, s további javaslatok is születtek. A tegnap érkezett szállítmányok több mint 50 kórházba jutottak el, s azokból a rendőrök is kaptak, a jövő héten pedig újabb szállítmányok érkeznek. A felszerelések elosztásáról szóló kérdésekről Lakatos elmondta, egy hétre tartják fenn továbbra is előre a készletezést; elsőként az egészségügyi dolgozók, aztán a rendvédelmi szervek kapnak ellátást, ami szükség esetén a gyógyszertárakat is jelenti. A köztereken eddig is humánusan igyekeztek eljárni, de már 1849 figyelmeztetéssel éltek, és ha szükséges, komolyabban is fellépnek. Már 317 embert jelentettek fel és 224 helyszíni bírságot szabtak ki, közölte az ezredes.

Kérdésekre válaszolva a többi közt elhangzott, hogy egy újabb idősotthonba is bejutott a fertőzés, a budapesti kormányhivatal népegészségügyi szakemberei vizsgálatot végeztek, akit kellett, kórházba szállítottak. Szobakarantént kellett elrendelni, az épületen belüli mozgást is korlátozni. Fertőtlenítő nagytakarítás kezdődött, több mint 200 mintát vettek, talán sikerül megfogni a továbbterjedést...

Inzulinellátottságból eddig nincs hiány, biztonságos az elátás, jelezte Müller Cecília. S hogy hány ferzőzöttre számtanak Magyarországon? Müller Cecília nem szeretne számháborúkba bocsátkozni, de mint jelezte, fog még növekedni a fertőzöttek száma, s tudni kell, hogy a piacon megjelent tesztek közül számos nem megbízható.

Szájmaszkos mézeskalácsnyuszitkat mutat Puskelyné Pacsika Mónika mézeskalács-készítő Orosházán 2020. április 2-án (MTI/Rosta Tibor)
Szájmaszkos mézeskalácsnyuszitkat mutat Puskelyné Pacsika Mónika mézeskalács-készítő Orosházán 2020. április 2-án (MTI/Rosta Tibor)

A miniszterelnök által már korábban előre jelzett intézkedésekről, a járványügyi alapról az operatív törzs tájékoztatója után számolt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint korábban közöltük, minden egészségügyi dolgozónak az idén 500 ezer forintos pluszjuttatást biztosítanak – ezt Orbán Viktor pénteken jelentette be a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök az interjúban az ország legfontosabb dokumentumának nevezte az egészségügyi átcsoportosítási tervet, amely arról szól, hogy a koronavírus-fertőzés tömegessé válásakor hogyan kell majd az erőket átcsoportosítani. Orbán Viktor a rádióban egyébként arról is beszélt, szerdára tervezi, hogy döntést hoznak a múlt héten bevezetett kijárási korlátozások jövőjéről.

A Kormányinfón a többi közt elhangzott: egészségügyi védekezésre a költségvetés korlátlanul biztosítja a forrásokat, nyitottak az előirányzatok. Munkájuk elismeréseként, valamikor a nyár elején bruttó félmillió forintot kapnak az egészségügyi dolgozók, erősítette meg a miniszter. A kifizetés reális időpontja június, július. A védőnők és egészségügyi szakdolgozók 20 százalékos novemberi béremelését biztosítani fogják. Eddig 85 egészségügyi dolgozó fertőződött meg, hangzott el később, kérdésekre válaszolva.

A költségvetést átrendezték, létrehoztak egy alapot, a járvány elleni védekezésben közös teherviselére kötelezik a bankokat, a pártokat, a multinacionális kereskedelmi láncokat is. A kormány magán kezdte a takarékoskodást, 1345 milliárdot vonnak el a tárcáktól. A pártok támogatása április 15-től vagy május 1-től a felére csökken, a másik felét a járvány elleni védekezésre kell befizetni. A multikat terhelő adók mintegy 36 milliárdos bevételt jelentenek majd. A bankokban 55 milliárdot kell az alapba befizetni, de az önkormányzatokat is kérik majd a gépjárműadók átutalására. Gulyás Gergely ismertetése szerint a párttámogatások 1,2 milliárd forintot tesznek ki, a gépjárműadó központi költségvetésbe átirányított része 34 milliárd forint lesz, az önkormányzatokat arra kérik, hogy ezzel járuljanak hozzá a járvány elleni védekezéshez. Az alapba 663 milliárd forintot tudnak biztosítani így, a járvány elleni védekezés központi tartaléka 378 milliárd forint, ez azonban egy felülről nyitott előirányzat.

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés