hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Magyar rezidens nem felejt - újraindították a visszaszámlálást

A Magyar Rezidens Szövetség szerdán újraindította a letétbe helyezett felmondólevelek "aktiválásával" kapcsolatos visszaszámlálást, tekintettel arra, hogy a három hónapos türelmi időből egy hónap már letelt - közli az MTI.

A szövetség a honlapján emlékeztetett: a felmondó nyilatkozatok "aktiválását" a kormányzattal folytatott  egyeztetések alapján áprilisig halasztották el. A visszaszámláló azt jelzi, még 56 nap van arra, hogy az egészségügyi dolgozókat képviselő szervezetek és a kormányzat megegyezzenek az ágazatban dolgozók munkakörülményeinek és anyagi helyzetének javításáról.

A Magyar Rezidens Szövetség május végén indította el akcióját, amelynek keretében az orvosok év végéig helyezhették "letétbe" felmondóleveleiket annak érdekében, hogy a kormányzat mielőbb tegyen érdemi lépéseket az ágazatban dolgozók anyagi- és munkakörülményeinek javítása érdekében. A rezidensszövetség azt tűzte ki célul, hogy az orvosok átlagbére érje el a nemzetgazdasági átlagbér háromszorosát; a kezdő orvosoknak nettó kétszázezer, míg a szakorvosoknak nettó háromszázezer forintos bért, illetve a teljes orvostársadalom számára lépcsőzetes béremelést kértek.

Az MRSZ vezetősége december 30-án - miután előző nap Szócska Miklós egészségügyi államtitkártól a teljes orvostársadalmat érintő alapbérrendezésre vonatkozó ajánlatot kaptak - jelentette be, hogy három hónapra felfüggesztik a letétbe helyezett felmondólevelek "élesítését". Ugyanakkor január elején a szövetség a honlapján azt közölte: a szervezet további felmondólevelek letétbe helyezését várja a kollégáktól; a célok ugyanazok, egyedül a határidő változott, de többször ezen nem módosítanak.

Január 5-én, a bérrendezést célzó első egyeztetés után Szócska Miklós azt mondta: az orvosokat és a szakdolgozókat egyaránt érintő fenntartható, hosszú távú bérmegoldásokat keresnek az egészségügyben. Mint hozzátette: 30,6 milliárd forint már rendelkezésre áll, és a különböző hatékonyságnövelő beavatkozásokból további 10 milliárdot remélnek. (Későbbiekben e számokat többen erősen túlzónak tartották.)

Papp Magor, az MRSZ elnöke akkor azt mondta: a bértárgyalások alapjához, hangulatjavító intézkedésekhez elegendő az egészségügyi államtitkár által megnevezett több tízmilliárd forintos forrás.

Egy héttel később az államtitkár ismét hivatalában fogadta az egyes szakmai szervezetek, érdekképviseletek és az egészségügyben dolgozó köztestületek képviselőit, hogy az egészségügyben dolgozók helyzetének javításáról tárgyaljanak. Erről a tárgyalásról hivatalosan nem közöltek részleteket. Úgy tudni, abban állapodtak meg, hogy az egészségügyi államtitkárság a következő, január végére tervezett egyeztetésre elkészíti a bértérképet, amely azt mutatja, hogy az egyes térségekben milyen mértékű bérrendezésre van szükség. Arról egyelőre nincs információ, hogy a felek mikor ülnek ismét tárgyalóasztalhoz.
Mint a MedicalOnline megírta a januári harmadik fordulót a tárca arra hivatkozva mondta le, hogy még nem sikerült hozzáférnie a jelenlegi béradatokhoz.

A késlekedést látva  a hónap végén a rezidensszövetség is levéllel fordult honlapján az érintettekhez. Abban így üzennek:

„A Magyar Rezidens Szövetség tovább folytatja a nyilatkozatok gyűjtését és a kórházak látogatását, az akció tehát folytatódik! Sajnos a meglévő nyilatkozatok megerősítésére is szükség lesz, hogy azokba formailag se lehessen belekötni. Ennek több formája lehetséges, amint kiválasztottuk a legegyszerűbben kezelhetőt, minden érintettet értesíteni fogunk.
Reményeink szerint továbbra is élvezzük azok bizalmát, akik nyilatkozataikat korábban elküldték. Ezúton is köszönjük minden kollégának a támogatást! A jelenlegi helyzet tarthatatlan, változtatni pedig csak megfelelő nyomásgyakorlással tudunk! Cseh és szlovák kollégák ezrei mutatták meg, hogy az út járható. Ők elérték, amit akartak!”


(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink