hirdetés
2021. december. 08., szerda - Mária.
hirdetés

Lopakodó kórházreform

Legkésőbb januárra új működési és szervezeti szabályzatuk lehet a kórházaknak, amelyek azt is tartalmazzák, hogy a gazdálkodásuk irányítását átveszik a megyei intézmények, írja a Népszava.

Bár sokan mérget vettek volna rá, hogy a választások előtt nem folytatódik az egészségügy átalakítása, most a kormányzat mégis hozzálátott a kórházi háttérszolgáltatások összevonásának. Legalábbis ez következik az Országos Kórházi Főigazgató (OKFŐ)  leveléből, amit a hétvégén valamennyi kórháznak postáztak. Ebben Jenei Zoltán főigazgató arról ír, hogy „a jövőben a városi intézmények gazdasági szervezetei által ellátott feladatokat vagy azok egy részét” a megyei intézményekbe koncentrálják, közli a lap.

Az új struktúrában a megyei intézmények alá sorolt városi kórházak gazdasági szervezet nélkül működő, önálló költségvetési szervezetek lennének. A városi intézmény vezetője irányíthatja az egészségügyi ellátást, tervezhet a költségvetésével, de az irányító megyei intézmény gazdasági igazgatója gazdálkodik a forrásaikkal. Ez utóbbit készíti elő az OKFÖ mostani levele is, amelyben a főigazgatók megkapták a megyei és városi intézmények új szervezeti és működési szabályzatainak (SZMSZ) tervezeteit. Ezeket az intézményvezetőknek augusztus végéig kell saját kórházuk adataival kitöltve visszajuttatniuk az OKFÖ hivatalába.

A gazdasági szervezet nélküli önálló szervként való működés a lapunk által megkérdezett szakemberek szerint azt jelentheti, hogy a városi kórházak pénzügyi és műszaki üzemeltetését a megyei kórházak látják el. Úgy vélték: ugyan a nagy megyei kórházakhoz sorolt kisebb intézmények ily módon gond nélkül üzemeltethetők, a fővárosban már nem lehet megszüntetni valamennyi centrumkórház alá sorolt intézmény gazdasági önállóságát. A Dél-pesti Centrum kórházhoz tartozó Bajcsy, Jahn Ferenc, Péterfy, valamint a ceglédi és nagykörösi kórházak esetében például szinte elképzelhetetlen, hogy saját gazdasági szervezet nélkül működjenek.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink