hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Lezárultak a térségi konzultációk

Véget ért az újabb országjárás: az egyeztetések eredménye alapján készült javaslatot február 15-ig adja át az ágazati vezetésnek a GYEMSZI.

Mint arról a MedicalOnline is beszámolt:  január végén minden térséget érintő konzultáció-sorozatot kezdeményezett az egészségügyi rendszer átalakításáról a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága. Cserháti Péter egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár országjáró körútján az integráció, illetve a funkcióváltás szempontjából elsősorban érintett fekvőbeteg intézményeket kereste fel. A megbeszélések alapját a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által tavaly tavasszal lebonyolított kérdőíves felmérés, illetve az azt követően lefolytatott szakértői egyeztetések során kialakult javaslat adta.

A konzultációk minden esetben térségi fórummal zárultak. A helyettes államtitkár Tapolca, Körmend, Csorna, Győr, Marcali, Nagyatád, Komló, Pécs, Kazincbarcika, MISEK Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ, Miskolc, Vásárosnamény, Debrecen, Kalocsa, Makó, Szeged, Kisbér, Komárom, Budapest képviselőivel egyeztetett.

A megbeszéléseken az államtitkárság munkatársai mellett részt vettek a GYEMSZI, illetve az érintett új Térségi Egészségszervezési Központ (TESZK) vezetői, a kórházak fenntartói, igazgatói és gazdasági vezetői, a fórumokon pedig a térség politikai vezetői, továbbá az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), valamint az Országos Mentőszolgálat térségi vezetői is. Az államtitkárság szerint a tárgyalásokon világossá vált, hogy a biztonságos és jó minőségű fekvőbeteg ellátást a jövőben megyei-térségi együttműködések formájában lehet megszervezni. Csütörtöki közleményük szerint ez a szemlélet számos helyen már most is jellemző, ahol bizonyos aktív ellátásokat – pl. a diagnosztikai vagy szakember hiányában – a szomszédos kórház segítségével biztosítanak. Az egynapos sebészet, a nappali és a kúraszerű ellátások fontossága is nagy hangsúlyt kapott, mivel ezeket is a térségi együttműködésben lehet a legjobban megszervezni. A megbeszéléseken ugyanakkor a sürgősségi ellátás helyben való megtartásához szükséges lépésekről is szó esett.

Az államtitkársáűg közlése szerint "a fekvőbeteg struktúra 2012. május 1-jéig megvalósuló változása mellett a partnerek érintették az ezzel összefüggő, hosszabb távú intézményi fejlesztési elképzeléseket is. Ennek érdekében hamarosan ismét intenzív egyeztetésre lesz szükség, mivel a közeli hetekben várható az Új Széchenyi Terv részét képező, még hátralévő ágazati pályázatok kiírása.

Az egyeztetések eredményeként született, a szolgáltatók új fekvőbeteg területi ellátási kötelezettségére, illetve kapacitására vonatkozó felosztási javaslatát a GYEMSZI február 15-ig adja át az ágazati vezetésnek, illetve az OTH-nak. A hivatal ennek megfelelően legkésőbb március 31-ig elkészíti az ezekre vonatkozó határozatokat és működési engedélyeket. A szolgáltatók április 18-ig nyilatkozhatnak arról, hogy megfelelnek-e a szakmai minimum-feltételeknek, ezt követően pedig további négy hónap alatt gondoskodhatnak azok biztosításáról. Az OEP április 30-ig köti meg az új finanszírozási szerződéseket a szolgáltatókkal.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: NEFMI - Egészségügyért Felelős Államtitkárság)
hirdetés
hirdetés

Könyveink