hirdetés
2021. február. 28., vasárnap - Elemér.

Lesz elég orvosi oxigén a kórházakban

A Linde Gáz Magyarország Zrt. magyarországi kapacitásainak bővítése mellett döntött, így a vállalat 14 milliárd forintos beruházást hajt végre a Kazincbarcikán lévő levegő szétválasztó üzemében, a fejlesztéssel a cég 430 ember munkáját védi meg.

Mindehhez pedig a kormány 1,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít, mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter hozzátette, a Linde Magyarország az ország egyik legnagyobb ipari és egészségügyi gázokat előállító vállalata. Példaként említette, hogy a Linde biztosítja a magyar kórházak számára a koronavírusos betegek lélegeztetéséhez szükséges orvosi oxigén több mint 80 százalékát. Ezen felül a vállalat biztosítja technológiájával azokat a rendkívül speciális körülményeket, amelyek szükségesek a koronavírus elleni oltóanyag szállításhoz, mondta a miniszter.

Szijjártó kiemelte, mindezek miatt a Linde Gáz Magyarország Zrt. beruházása megerősíti az ország védekezési képességét a világjárvánnyal szemben, hiszen ezáltal lesz elég orvosi oxigén a kórházakban a betegek ellátáshoz, és lesz elég speciális technológia az oltóanyagok szállításához is. Ráadásul a cég mostani fejlesztésének köszönhetően a Linde cseppfolyós oxigént és cseppfolyós nitrogént is elő tud majd állítani, ezek egy részét exportálja, a másik részét Magyarországon a magyar gazdaság szereplői számára szolgáltatják, ezzel pedig növelik a magyar vállalatok versenyképességét.

A tárcavezető szerint a Linde beruházása gyakorlatilag a gazdaság szinte minden ágazatára pozitív hatást gyakorol, hiszen a vállalat által előállított ipari gázokat egyebek mellett a nagyiparban, a gyógyszeriparban és az építőiparban is használják.

Szijjártó Péter a beruházás mellett a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzéséről is beszámolt: "a lassú vakcinabeszerzés napi szinten emberek életét veszélyezteti és napi szinten okoz újabb károkat az európai gazdaságnak, ezért fontos, hogy minél gyorsabban be tudjuk oltani az embereket itt Magyarországon." A miniszter szerint ezért döntöttek úgy, hogy Magyarország külön vakcinabeszerzési utakat is keres. Közölte, mind a kínai, mind az orosz gyártóval intenzívebbé váltak a megbeszélések, és amint a magyar nemzeti hatóság megadja az erre vonatkozó engedélyt, keleti irányból is megkezdődik a vakcinák szállítása. Egyúttal jelezte, folyamatosan konzultálnak az Egyesült Arab Emirátusokkal és Bahrein kormányával is, mivel ezekben az országokban a kínai oltóanyagot használták fel, így a tőlük kapott tapasztalatokat, illetve dokumentációkat is fel tudja használni a nemzeti hatóság az engedélyezési folyamatban.

Andreas X. Müller, a Linde osztrák-magyar klaszter vezetője elmondta, a vonzó üzleti környezet és a földrajzi elhelyezkedés miatt döntöttek úgy, hogy Magyarországon bővítik a kapacitásaikat. Közölte, a Linde 100 országban van jelen, 80 ezer embert foglalkoztat, 2019-ben a vállalat 25 milliárd eurós árbevételt ért el.

Andreas X. Müller, a Linde osztrák-magyar klaszter vezetője beszél a vállalati beruházás bejelentésén Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. január 15-én (MTI/Balogh Zoltán)
Andreas X. Müller, a Linde osztrák-magyar klaszter vezetője beszél a vállalati beruházás bejelentésén Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. január 15-én (MTI/Balogh Zoltán)

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink