2024. április. 26., péntek - Ervin.

Lesújtó lehet jövőre a magyar halálozási statisztika

A Portfolio annak kárt utána, mit tapasztalnak a hazai privátszolgáltatók, és mit gondolnak a jelenlegi ellátási rendről.

"Érdekes tendencia, hogy eltűntek a külföldi páciensek, és megjelent egy olyan réteg a sürgősségi házi vizit ellátásunkban, akik korábban inkább az állami ellátást preferálták, nem kifejezetten költöttek magánegészségügyi szolgáltatásokra. Csakhogy most az állami szektorban részben ellátatlanul maradtak" – mondta a Portfolio-nak dr. Kirschner András, a Swiss Clinic ügyvezetője. Hangsúlyozta, az egészségügyi ellátásokra vonatkozó kormányzati korlátozásokat a magánszolgáltatók is betartják, csak 1-1 állami szolgáltatóval szemben pontosabban értelmezik a rendeleteket. A Swiss Clinic minden rendelője nyitva tart azon orvosokkal, akik egészségesek és önként vállalták a további betegellátást.

A sürgősségi járóbeteg és házi vizit ellátás is zavartalanul működik, de a légúti panaszos betegeket csak külső helyszínen, a páciens otthonában vizsgálják. Az eredeti 8 fős kijáró orvosi csapat helyett jelenleg csak 5 orvos fogadja a betegeket, nagyobb megterheléssel 7/24 órás elérhetőséggel dolgoznak. Elmondta, sok olyan beteget látnak el háznál Budapesten, akikhez nem indokolt a mentő, de sem a körzeti orvosa, sem a központi kerületi orvosi ügyelet nem megy ki. Számos betegség távdiagnosztikával nem gyógyítható.

Az OMSZ nagyon leterhelt, és a vírus okozta helyzet rávilágít arra is, hogy a központi háziorvosi ügyeleti rendszer Budapesten messze nem tökéletes – jegyezte meg, hozzátéve, ő is tapasztalja, hogy aki teheti, az inkább otthon marad és egészségügyi intézmény közelébe sem megy. Viszont ez rendkívül rizikós több nagy betegcsoport esetén.

Kirschner András kitért arra is, hogy véleménye szerint vannak olyan szakorvosi vizsgálatok és orvosi beavatkozások, amelyek szüneteltetése később súlyos egészségkárosodáshoz vezet. A koronavírus és az egészségügyi ellátástól való félelem következtében sok százan fogják az életüket veszíteni más betegségek következtében. Vagy azért, mert nem kérnek időben orvosi segítséget, vagy hiába áll fenn a panasz, az ellátórendszer esetleges akadályai miatt senki sem látja el őket időben. A túl késő ellátás igen sokba kerül és rosszabb a végeredmény. 2021-től kezdődően észrevehető lesz majd a nem COV19 miatti halálozási statisztika romlása. Láthatóan meg fog nőni a daganatos betegségek következtében elhunytak száma, mivel most bizonytalan ideig szünetelnek a vastagbél és emlőrák vagy nőgyógyászati szűrővizsgálatok – tette hozzá.

A vírus kirobbanása után, március közepén, a traumán nagyjából 30 százalékkal csökkent a betegforgalom, de március utolsó hetében normalizálódott a helyzet és visszaállt a februári esetszám – mondta dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Magánkórház társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója, hozzátéve, náluk 60, márciusra előjegyzett műtétet kellett elhalasztani a jogszabály változások miatt.

A teljes információ

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés