hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Lassan pörög fel az ellátórendszer

Időpontokra vadászó páciensek, 98 új várólista, és egy kerület, ahol az idős orvosok egyharmada még nem tért vissza az állásába. A Népszava cikke.

Míg a szolgáltatók szakemberhiánnyal küszködnek, a páciensek arra panaszkodnak, hogy a vizsgálati időpontot kérő telefonjaikat rendre nem fogadják az intézmények. Így továbbra sem jutnak el a szükséges vizsgálatokra, kezelésekre.

A Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) gyorsmérlege szerint az egészségügyi intézményekben ha lassan is, de visszaáll a régi rend. Összességében június végére a havi ellátott esetszám már elérte a tavalyi 80 százalékát. Ezen belül az egyes ellátási formák között jelentős különbségek tapasztalhatók, utal a Népszava a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság hétfő esti, a járvány tapasztalatait összegző konferenciájára.

A szabályok szerint ha egy betegnek 60 napnál hosszabb ideig kell várakoznia bármely ellátásra, akkor az intézménynek arra a beavatkozásra egy új várólistát kell nyitnia. Ezt addig kell vezetnie, míg a várakozási idő 60 nap alá esik. A járvány időszak lefújásakor az intézmények 98 ilyen új várólistát nyitottak meg főként hasi sebészeti beavatkozásokra, pajzsmirigy-, urológiai- fül-orr-gégészeti operációkra váróknak. A NEAK főigazgatója azt reméli, hogy ezek a listák hamarosan ki is ürülhetnek. A járvány időszaka alatt elmaradt beavatkozások pótlására a pénz rendelkezésre áll. Például a szürkehályog műtétek június elején a szokásosnál sokkal nagyobb számban indultak meg, írja a lap.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink