2024. március. 29., péntek - Auguszta.

KSH: javulóban a magyarok oltási hajlandósága

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most publikált, friss felmérése szerint újra egyre többen szeretnék magukat beoltani, írja a Portfolio.

A KSH a múlt héten azt írta, hogy február első hetében megtorpant az oltási hajlandóság hetek óta tartó emelkedése, aminek hátterében főként a különböző vakcinák biztonságosságáról alkotott kép állhat.

Most úgy fogalmaznak, hogy február második hetében újra nőtt az oltási hajlandóság az előző hetihez viszonyítva, míg a kezdetekhez képest több mint két és félszer többen gondolják úgy, beoltatnák magukat. Jóllehet továbbra is magas a bizonytalanok aránya, teszi hozzá a KSH.

Az utóbbi héten a válaszadók 26%-a volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36%-kal. Az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, valamint a vakcinák tényleges beérkezése az országba.

Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 83%-át a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 80%-át a kormányzati kommunikáció, 79%-át az oltással kapcsolatosan a sajtóban, médiában megjelenő hírek, illetve 67%-át a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják. Ugyanakkor a válaszadók fele (50%-a) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét. Továbbra is A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak.

 

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés