hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Közel 80 milliárd forint plusz forrás év végén az ágazatnak

Központosított tárgyalás a konszolidációról (Frissítve!)

A pénzügyi és az erőforrás minisztérium tárgyal a beszállítókkal a kórházak adósságának kifizetéséről, erre 42,8 milliárd forintot szánnak – hangzott el a 151. Kormányinfón. Az Orvostechnikai Szövetség megdöbbent a bejelentésen.

Bár az intézmények adóssága mintegy 70 milliárd forint, a tegnapi kormányülésen 42,8 milliárd forintot dedikáltak a tartozások kifizetésére, ám az ágazat összesen 79,4 milliárd forintnyi plusz pénzre számíthat – derült ki a csütörtöki Kormányinfón.

A kormány megelégelte az évről-évre felhalmozódó kórházi adósságokat, ezért nem átvállalja azokat, hanem a Pénzügyminisztérium és az emberi erőforrásokért felelős tárca képviselői vizsgálják majd felül, hogy történt-e valós teljesítés a kiállított számlák mögött, és ők tárgyalnak majd az adósságrendezésre szánt 42,8 milliárd forint elosztásáról is  – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mai sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy a kassza kulcsát őrző tárca 13 súlyosan eladósodott kórházba rendelt pénzügyi felügyelőt. Jövőre a teljesítményvolumen-korlát (TVK) átszabásával, és újabb, az ellátók gazdálkodását a helyszínen ellenőrző szakemberek kinevezésével igyekeznek megelőzni a tartozások ismételt felhalmozódását. A kabinetminiszter megjegyezte, hogy helyes volt a szolgáltatók államosítása, mert inflációarányosan kevesebb az adósság, mint akkor, amikor önkormányzati fenntartásban voltak a kórházak.

Az üvegfelületen tükröződő képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. december 19-én. MTI/Bruzák Noémi
Az üvegfelületen tükröződő képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. december 19-én. MTI/Bruzák Noémi

Amennyiben a pénzügyi felügyelők súlyos gazdálkodási hibát találnak az eladósodott intézményeknél, annak személyi következményei is lehetnek – fogalmazott kérdésre válaszolva a miniszter.

Az Emmi kérésére a 79,4 milliárd forintból 36,6 milliárdot az egészségügyi ellátás korszerűsítésére hagytak jóvá a szerdai kormányülésen, ebből 15,7-15,7 milliárd forintra számíthatnak a járóbeteg-szakellátók és a kórházak a TVK-n felüli ellátások kifizetése nyomán ami a tárca számítási szerint 20 milliárd forinttal csökkenti az adósságállományt. 3,015 milliárd forintot különítettek el a genetikai hibák kiküszöbölését segítő gyógyszerekre.

A fogorvosokhoz megérkezett a többletpénz

Az adósságállomány megállapításánál a november végi adatokat vették figyelembe, a kifizetésnél a lejárt határidejű számlákat veszik előre – mondta kérdésre a miniszter. A szerkezeti reformokat illetően annyit árult el, hogy ágyakat megszüntetni nem akarnak, legfeljebb az aktív és rehabilitációs ágyak átcsoportosítása kerülhet szóba. Ellátási alapcsomag bevezetését nem tervezik, a biztosítotti ellátotti körön nem kívánnak változtatni.

Elképzelhető, hogy az orvosbérek emeléséről még idén döntés születik, ha ez mégsem valósulna meg, január elején visszamenőleges hatállyal is dönthet erről a kormány – mondta Gulyás Gergely.

A színvonalas és biztonságos betegellátás biztosítása az egészségügyért felelős minisztérium feladata – reflektált a miniszter arra a felvetésre, miszerint több kórházban is felmondtak a sebész szakorvosok. A Margit kórházra vonatkoztatva a kabinetminiszter azt mondta, Kásler Miklós vizsgálatot rendelt el az intézményben, amelynek eredményeiről tájékoztatást fog adni a tárca.

A szaktárca, ha ilyen ígéretet tett, be is fogja tartani – így reflektált a miniszter a Népszava azon kérdésére, hogy mikor kaphatják meg az alapellátó fogorvosok, illetve az érsebészek is a nekik erre az évre ígért többletet, hiszen eddig csak a  traumatológusokhoz érkezett meg a többlet a három érintett területen.

A MedicalOnline úgy értesült, hogy az alapellátó fogorvosok a mai napon megkapták a praxisonként 1,5 millió forintos többletet.

A kormányátalakítást, és Kásler Miklós erőforrás miniszter menesztését firtató kérdésre Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy a városi pletykákkal szemben a kormánytagok munkáját értékelő miniszterelnök szava lesz majd a döntő.

Az Orvostechnikai Szövetség megdöbbent

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) megdöbbenéssel értesült arról és a magyarországi betegellátás valamint az állammal szerződő gazdasági szereplők jövőbeli kilátásai szempontjából rendkívül veszélyes üzenetnek tartja, hogy a kormány az egészségügyi intézmények által felhalmozott lejárt adósságállomány csupán alig több mint felét kívánja kifizetni. Az OSZ különösen problémásnak tartja, hogy a kifizetés időbeli elhúzása érdekében egy életszerűtlen indokot hozott fel a kormány.

A kórházak mára több mint 70 milliárd forintra duzzadt lejárt tartozásállománya mögött hosszú idővel ezelőtt leszállított termékek és teljesített szolgáltatások állnak. Azért is furcsának találjuk, hogy a kormány ellenőrizni kívánja a lejárt fizetési határidejű számlák jogosságát, mert a termékek és a szolgáltatások nagy részét közbeszerzési eljárás végén született szerződés alapján szállították, illetve végezték el. Az ezekről szóló számlák elleni kifogás-emelésre az intézményeknek megvolt a jogszabályi
lehetőségük. Különösen érthetetlen a kormány szándéka, ha figyelembe vesszük, hogy a fizetési határidő óta eltelt idő mára átlagosan több mint 300 nap, és az éven túli számlák volumene bőven meghaladja a 10 milliárd forintot. Az sem világos, hogy a kormány hogyan kíván erőforrásokat biztosítani a több száz beszállítóval több tízezer számláról folytatandó egyeztetésekhez.

Az OSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy a kormány mostani intézkedése rombolja a közbizalmat. Elsősorban annak révén, hogy az állammal, illetve az állami fenntartású intézményekkel szerződésben
álló személyek és gazdasági szereplők a jövőben nem lehetnek biztosan abban, hogy hozzájutnak a szerződésben szereplő, őket megillető összegekhez. Mindezeket figyelembe véve az OSZ
határozottan arra kéri a kormányt, hogy biztosítsa a teljes kórházi adósságrendezés költségvetési forrásait, és mihamarabb intézkedjék a beszállítók nyilvánvalóan jogos és rég lejárt követeléseinek
rendezéséről.


Kiadó: Orvostechnikai Szövetség (MTI-OS)

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
hirdetés

Könyveink