hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Közös adatbázist hoznak létre amerikai gyógyszercégek

Megosztja egymás közt többezer Alzheimer- és Parkinson-kórban szenvedő páciens adatait 11 amerikai gyógyszercég abban a reményben, hogy a többletinformáció felgyorsíthatja a neurodegenerativ betegségek új kezelési módjainak kifejlesztését.

A pénteken bejelentett adatbázisba több mint 4 ezer ember adatai kerülnek bele. Létrehozataláról az amerikai kormányzat és a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) illetékeseivel is egyeztetett a bejelentő CAMD (Coalition Against Major Diseases).

A szokatlan összefogás közel 30 millió ember életében jelenthet változást (becslések szerint 26 millióan érintettek az Alzheimer-, míg 4 millióan Parkinson-kórban), az eddigi kísérletek hatékony gyógyszerek kifejlesztésére azonban sorra kudarcba fulladtak. Ha továbbra sem sikerül megfelelő módszert találni a betegségek kezelésére, 2050-re elérheti a 100 milliót a betegek száma. Csak az USA-ban 175 milliárd dolláros költséggel lehet számolni évente.

 A már lefolytatott klinikai próbák információinak egyesítésével a tudósok olyan trendek után kutathatnak, melyek jelzik, milyen irányban haladjanak tovább a tanulmányokkal. Az adatbázis elsősorban olyan agykutatók számára lesz elérhető, akik nem kötődnek gyógyszervállalatokhoz.

Az egyesített adatbázis a gyógyszerkutatások felgyorsításához vezethet más jellegű neurodegeneratív kórképek, például a Parkinson-kór esetében is. A részletes információk memóriatesztek, agyi szkennek, vérelemzések eredményeit tartalmazzák, melyeket az amerikai gyógyszerügyi hivatal, az FDA eddig is megkapott a cégektől külön-külön. Az adatok egységes kezelése a biztonságosság eldöntésében is segítheti a szabályozó hatóságot.

Az adatbázist a Critical Path Institute elnevezésű nonprofit szervezet az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatalával együttműködve koordinálja, tagjai gyógyszeripari cégek, alapítványok valamint beteg-érdekképviseleti szervek.

 

Mi a CAMD?

Coalition Against Major Diseases

A hivatalos konzorcium tagjai gyógyszeripari cégek, alapítványok, betegek érdekképviseleti szervei illetve önkéntes egészségügyi szövetségek. Szintén tagok a tanácsadók és a kormányzati kutatási szabályozási ügynökségek, beleértve az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatalának (FDA) és az Európai Gyógyszerügynökséget (EMEA).

A szervezet általános célkitűzése, hogy segítse a kutatókat az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a Huntington-kór és más neurodegeneratív betegségek klinikai és laboratóriumi jellemzőinek azonosításában.

A CAMD vezeti és irányítja a non-profit Critical Path Intézetet (C-Path).

 

Tagok

Abbott, Alliance for Aging Research, Alzheimer's Association, Alzheimer's Foundation of America, AstraZeneca Pharmaceuticals LP, Bristol-Myers Squibb Company, CHDI Foundation Inc, Eli Lilly and Company, F. Hoffmann-La Roche Ltd, Forest Research Institute, Genentech Inc., GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, National Health Council, Novartis Pharmaceuticals Corporation, Parkinson's Action Network, Parkinson's Disease Foundation, Pfizer, Inc., sanofi-aventis US.

 

Critical Path Institute (C-Path)

Független, non-profit szervezet. Küldetése, hogy elősegítse a pártatlan együttműködési erőfeszítéseket a tudósok, a kormányzati, tudományos körök, a beteg-érdekképviseleti szervezetek, a magánszektor képviselői közt, valamint hogy támogassa Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatalának tudományos kezdeményezéseit.

hirdetés

Könyveink