hirdetés
2021. január. 26., kedd - Vanda, Paula.

Közel 5 milliárd forintnyi többletkapacitást kap 47 egészségügyi szolgáltató

47 egészségügyi szolgáltató kapott 5 milliárd forintnyi többletkapacitást, amelyek között megtalálhatóak fekvőbeteg, járóbeteg, szakorvosi, fogászati, és krónikus ellátást végző intézmények is, közölte a szaktárca.

A többletkapacitásnak köszönhetően rövidülni fognak a várólisták, korszerűbb és gyorsabb ellátásra lesz lehetőség, mert ezek az intézmények több beteget, több órában és megnövelt ágyszámon tudnak majd fogadni.

A Többletkapacitás-befogadási Bizottság (TBB) az elbírálás során elsősorban azon kérelmeket fogadta be amelyek erősítik a járóbeteg-szakellátást, továbbá javítják a diagnosztikai vizsgálatok elérhetőségét.

A költségvetésben meghatározott keret legfeljebb évi 5 milliárd forint, amit a bizottság a betegellátáshoz leginkább szükséges területek finanszírozására javasolt. A CT, MR, PET/CT többlet óraszámainak biztosítására a bizottság az összértéknek több mint egyharmadára tett javaslatot, elősegítve ezzel, hogy minden beteg  az eddigieknél is rövidebb idő alatt férhessen hozzá a diagnosztikus vizsgálatokhoz. A gyermekek kezelésére pedig közel 50 millió forinttal többet lehet majd fordítani például a fogászati szakellátásban. Mindezek mellett az egyéb, speciális szempontból fontos, tételes elszámolású, egyszerhasználatos eszközök számának emelése és a pszichiátriai, addiktológiai rehabilitáció is kiemelt támogatást kapott.

A szolgáltatók 2020. december 1-jétől a NEAK-nál kérhetik a finanszírozási szerződésük módosítását és így a többletkapacitásaikat is leköthetik.

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink