hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Köz- és magánellátás: megbillent a mérleg nyelve

A magánegészségügy agresszív növekedése szétszakítja a hazai egészségügyet, hangzott el a Napi.hu szerint a Pénztárkonferencián.

A magánegészségügy agresszív növekedése szétszakítja a hazai egészségügyet – fogalmazott a konferencián Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke. Véleménye szerint egyaránt szükség van a lakossági attitűd és a finanszírozás megváltoztatására.

Ugyanolyan fontos az ellátás pénzügyi hozzáférhetősége, mint a fizikai hozzáférhetősége, jelenleg pedig meghatározó a közvetlen likviditásból finanszírozott ellátás aránya. A MOK elnöke szerint a magánegészségügy egy gyorsítósáv lehet az állami ellátáson belül.

Jelenleg az állami egészségügy egyre rosszabb helyzetben van és a szegények ellátásába mehet át – fogalmazott a MOK elnöke, aki szerint ráadásul romlik a közellátás minősége, már megbillent a mérleg nyelve és hatalmas betegtömeg átáramlott át a privát egészségügyi szektorba.

Ma a betegek egy része a magánegészségügyben a pénzéért nem kényelmet, tisztább környezetet, figyelmet, hanem életet vesz és ennek nem szabad megtörténnie a kamara elnöke szerint.

A közellátást versenyképesebbé, alkalmassá kell tenni a magánforrások befogadására, például kiegészítő díjak alkalmazásával. Szavai szerint a köz- és a magánszféra között betegérdek vezérelt együttműködésre van szükség – olvasható a Napi.hu tudósításában.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink