hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Csak a gyanús eseteknél kell mikrobiológiai vizsgálat

Koronavírus nincs, cselekvési terv és influenzajárvány van

Magyarországon nincs koronavírusos beteg, viszont influenzajárvány van. Tizenkét fővárosi önkormányzat cselekvési tervet dolgozott ki.

Magyarországon nincs az új koronavírus által fertőzött beteg, viszont influenzajárvány van, és más kórokozók is okozhatnak felső légúti megbetegedéseket, hangsúlyozta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezetője az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában. Dánielisz Ágnes kiemelte: ezek a kórokozók is ugyanúgy cseppfertőzéssel terjednek, mint az új koronavírus, ezért érdemes gyakori kézmosással védekezni ellenük. Hozzátette: a Kínából érkező csomagokat nyugodtan át lehet venni, a két ország közti hosszú utat, amely alatt hőnek, hidegnek és kiszáradásnak is ki van téve, a koronavírus biztosan nem bírja ki.

A szakember kitért arra is, hogy a legújabb hírek szerint székletben is kimutatták az új koronavírus örökítő anyagát, ám mint mondta, a járványügyi adatok alapján egyértelmű, hogy a megbetegedések cseppfertőzéssel terjednek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a koronavírussal kapcsolatos kérdések megválaszolására két 24 órában hívható zöld számot (06-80-277-455 és 06-80-277-456) is működtet, ezeken leginkább csomagokkal, utazással és felsőlégúti tünetekkel kapcsolatban érdeklődtek már, mondta.

Csak a gyanús eseteknél kell mikrobiológiai vizsgálatot végezni

Mikrobiológiai vizsgálatot kizárólag a koronavírus-fertőzésre gyanús, meghatározott tüneteket produkáló betegeknél lehet és kell végezni, közölte Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap az MTI-vel. A közleményben azt írták: a sajtóhírekben megjelent, Kínából hazatért embernél a fertőzés gyanújának kritériumai nem igazolódtak, ezért laboratóriumi vizsgálatra nem volt szükség. Hangsúlyozták: egészséges, más betegség tüneteit mutató embert kizárólag járványügyi indokok alapján, bizonyítottan koronavírussal fertőzöttel való szoros kontaktus esetén kell szűrni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend szerint a koronavírus-fertőzés szempontjából akkor számít gyanúsnak egy eset, ha a súlyos, akut légúti fertőzésben – láz, köhögés, fulladás – szenvedő, kórházi ellátást igénylő beteg a tünetek kezdetét megelőző 14 napban Kínában járt és klinikai állapotára nincs más egyértelmű magyarázat. Gyanúsnak tekintik az akut légúti fertőzés esetén azt a beteget is, aki a tünetek kezdetét megelőző 14 napon belül Kína Hupej tartományában járt vagy szoros kapcsolatban volt koronavírus-fertőzöttekkel, esetleg olyan kórházban járt, ahol a vírussal fertőzötteket kezelnek – tették hozzá. Közölték: a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben az ellátásra jelentkezők kivizsgálása az eljárásrend betartásával történik.

Fővárosi cselekvési terv

A koronavírus-fertőzés elleni fellépés segítésére dolgozott ki cselekvési tervet tizenkét fővárosi önkormányzat. László Imre (Momentum- DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a megbeszélést kezdeményező XI. kerületi polgármester a szombati, tizenkét kerületi önkormányzat képviselőinek részvételével tartott egyeztetés után, sajtótájékoztatón azt mondta, nem katasztrófa- és járványvédelmi tervet készítettek, inkább az önkormányzati hatáskörbe tartozó alapellátás megerősítése és a lakosság tájékoztatása áll a fókuszban. Újbuda polgármestere jelezte, a kidolgozott cselekvési tervet azokhoz az önkormányzatokhoz is eljuttatják, amelyek nem képviselték magukat. Hozzátette, hogy sem a kormányhivataltól, sem az egészségügyért felelős államtitkárságtól, sem pedig a Belügyminisztériumtól nem kaptak a helyhatóságok semmilyen hivatalos információt a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes elmondta: a megbeszélésen azt vitatták meg, mit tudnak tenni a kerületi önkormányzatok és a főváros azért, hogy ha valahol felüti fejét a betegség, miként tudnak minél hamarabb gátat vetni a fertőzés terjedésének és hogyan tudják tájékoztatni a kerületi lakosságot. A főpolgármester-helyettes kezdeményezni fogja, hogy a közösségi közlekedési járművekre is dolgozzanak ki egy a fertőtlenítésre vonatkozó cselekvési tervet.

Több polgármester intézkedett arról, hogy kerületében minden egészségügyi és közintézménybe kerüljenek ki kézfertőtlenítő automaták. Ez a jelenlegi influenzajárványos időszakban is fontos. Németh Angéla (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a XV. kerület polgármestere arról beszélt, hogy a kerületben összehívják a kerületi háziorvosokat, az iskolavezetőket és a védőnőket, hogy megbeszéljék a vírussal kapcsolatos teendőket. Mindezt úgy kell tenni, hogy elkerüljék a pánikkeltést. Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusa azt mondta, ebben a "járványügyi helyzetben" a kerületek is segíthetnek a házorvosoknak, például a védőeszközök beszerzésében vagy a lakosság tájékoztatásában. Ha mindez koordinálva és az önkormányzat anyagi támogatásával valósul meg, az megkönnyíti az orvosok munkáját.

Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos elmondta, a megbeszélésen arra tettek javaslatot, hogy önkéntesek, nyugdíjas egészségügyi dolgozók bevonásával adjanak segítséget a háziorvosoknak a lakosság tájékoztatásában.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink