hirdetés
2022. december. 09., péntek - Natália.
hirdetés

Kormányzati beavatkozásokat sürget az AIPM

Az új gyógyszerkészítmények társadalombiztosításba történő gyorsabb, rugalmasabb befogadását, árfolyam-korrekciót és – a gyógyszerügyek összetettsége miatt – egy megfelelő felhatalmazással bíró kormányzati felelős kinevezését sürgeti az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM). Ezek érdekében több területet érintő cselekvési tervet fogalmaztak meg az újonnan felálló kormánynak.

Az egyesület szerdai háttérbeszélgetésén Holchacker Péter, az AIPM igazgatója azt mondta, a gyógyszerellátás és hozzáférés biztonságának biztosítása érdekében azonnali, érdemi intézkedéseket tartanak szükségesnek a magas infláció és az alacsony forintárfolyam következményeinek kezelésére, valamint a gyógyszeripart érintő túladóztatás csökkentésére.

A jelenleg forintban fixált gyógyszerár-támogatási rendszeren változtatni kell, hiszen ez az ár nem veszi figyelembe a nemzetközi gazdasági környezet, a magyar inflációs mutatók változását, a gyenge forintot – közölte. "Míg más termékek esetében a fogyasztó felé az áremelkedés továbbhárítható, ez a gyógyszerek esetében nem megoldható" – fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy az elmúlt ciklusban majdnem 260 milliárd forint volt a gyógyszeripar összesített árfolyamvesztesége.

A gyógyszerbefogadás folyamatáról szólva Holchacker Péter elmondta, hogy az utóbbi időben régiós szintű leszakadáshoz vezetett az innovatív terápiák tb-befogadásánk lelassult döntési folyamata.

Amíg egy európai betegnek az Európai Gyógyszerügynökség döntését követően átlagosan 511 napot kell várnia egy gyógyszer befogadására, addig a legutolsó befogadási körben a magyar betegeknek 1400 napot, azaz csaknem négy évet kellett várniuk. Magyarországon legutóbb tavaly év végén volt tb-befogadás, akkor 33 terápiáról döntöttek.

Az igazgató megjegyezte, folyamatosan száznál több új készítmény várakozik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő befogadási döntésére, ezekből a készítményekből tavaly október óta hetven gyógyszer befogadása került szakmai előkészítő szakaszba, azonban a végső döntések nem születtek meg.

Oliver Rozboril, az AIPM elnöke arról beszélt, hogy háromból egy beteg találkozik élete során valamelyik AIPM-tagvállalat által gyártott gyógyszerrel. Ez az innovatív iparág Magyarországon csaknem 100 milliárd forintot biztosít az állam által nyújtott összes gyógyszerkiadás fedezetéül, különadó formájában. Tízezer magasan képzett szakember dolgozik a szektorban, a klinikai vizsgálatok pedig több mint 20 ezer magyar beteget juttatnak hozzá ingyenesen a legmodernebb terápiákhoz, összességében 90 milliárd forint hozzáadott értéket teremtve – összegezte Oliver Rozboril.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés

Könyveink