hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kormányinfó: Nincs szükség újabb lezárásra Magyarországon

A híresztelésekkel szemben nincs szükség az ország lezárására Magyarországon, mondta el a többi közt a váratlan időpontban megtartott szombati kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Bár a járvány negyedik hulláma tart a kontinensen, Európában Közép-Európában, azon belül is valószínűleg Magyarországon a legjobb a járványügyi helyzet. Ennek oka az, hogy a betegségen átesettekkel együtt nálunk mintegy hatmillióan szereztek már védettséget. A  kormány augusztus 20-án áttekintette a helyzetet, s a döntés szerint, a híresztelésekkel szemben nincs szükség lezárásra, korlátozások bevezetésére Magyarországon, mondta el a többi közt a szombati kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Aki beoltatja magát, annak a későbbiekben sem lesz számottevő korlátozás, pontosította tovább kérdésre válaszolva. Ha maszkviselésre vonatkozó szakmai javaslatok lesznek, azt megfontolja a kormány, jelezte később, de eddig ilyen nem érkezett. A negyedik hullám ellen a legfőbb védekezési eszköznek az oltást tartják, jelentette ki a miniszter. Mint mondta, minden vakcina egyforma védettséget biztosít, akiket pedig nem oltanak be, azok nagy valószínűséggel meg fognak betegedni, míg azoknál, akik felveszik a vakcinát, az 5,5 millió eddigi oltott alapján a megbetegedés esélye 0,2 százalék – lényegesen enyhébb lefolyás mellett.

Az ismertetett adatok alapján a megbetegedés esélye a Moderna oltásánál 0,08 százalék, a Pfizernél 0,19 százalék, a Szputnyiknál 0,11 százalék, a Sinopharmnál 0,3 százalék, az AstraZenecánál 0,16 százalék, a Jansennél pedig 0,03 százalék, sorolta, jelezve, hogy az utóbbi oltások beadását a többihez képest később kezdték, így a tapasztaltak nehezen összehasonlíthatók.

Az egészségügyben (ahol kötelező az oltás felvétele) 90 százalék feletti az oltottak aránya, a pedagógusoknál 70 százalék körüli  nekik továbbra is csak javasolják az oltás felvételét. A kormány most is mindenkit arra biztat, hogy oltassa be magát. Minden 65 év felettit személyesen megkeresnek, már a hatodéves orvostanhallgatók is olthatnak a helyszínen. Eddig a harmadik oltást 185 ezren vették fel. A fővárosban előfordult, hogy egy-egy napra elfogytak a szabad, foglalható helyek, amivel kapcsolatban tudni kell, hogy mindig csak annyi kapacitást szabadítanak fel új időpontokra, amennyire lehetőség van, hiszen az egészségügyben le kell dolgozni az elmaradt műtétek miatti várólistákat is.

Jelenleg mintegy nyolcmillió vakcina áll rendelkezésünkre, ami akár egy negyedik oltásra is lehetőséget adna, jelezte Gulyás. Azt is elmondta, hogy folytatódik a fiatalok oltása, az iskolákban augusztus 30-31-én és szeptember 2-3-án lehet oltatni a 12-18 éveseket. Az oktatás személyes, jelenléti formában kezdődik el hamarosan. Gulyás szerint ma az a legfontosabb, hogy az legyen a természetes, ha valaki be van oltva. Az ország többségére ez igaz, így viszonylagos nyugalomban várhatjuk a negyedik hullámot, mondta a miniszter.

Afgán konfliktus: Magyarország eddig 78 embert menekített ki

Magyország eddig 78 embert, tíz családot menekített ki a tálibok által megszállt Afganisztánból, és helyezett el biztonságos helyen, mondta Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka szombaton, a kormányinfón. Gulyás Gergely hangsúlyozta, a kormány pénteki ülésén tárgyalt az Afganisztánban kialakult helyzetről, és fő célként tűzte ki, hogy minden ott tartózkodó magyar állampolgárt hazahozhassunk.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. augusztus 21-én (MTI/Balogh Zoltán)
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. augusztus 21-én (MTI/Balogh Zoltán)

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink