hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Kormányinfó: nem szigorít a kormány a járványügyi intézkedéseken

Ha szükséges lesz, újra meg tudják hozni a már korábban érvényben volt járványügyi intézkedéseket, írja tudósításában a Magyar Hang.

A járványügyi adatok ismertetésével kezdte a Magyar Hang beszámolója szerint Gulyás Gergely Minszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfóját. Elmondta, hogy 13 ezer ember híján 6 millió személy kapott eddig koronavírus elleni védőoltást. Kitért arra, hogy 100 emberből egy betegszik meg, aki pedig mégis elkapja a koronavírus-fertőzést, lényegesen enyhébb tünetekkel vészeli át a betegséget. Azt mondta a Pfizer múlt héten nyilvánosságra hozott kutatását idézve, hogy az oltások hatákonysága hat hónap után elkezd csökkenni, 8 hónap után pedig radikálisan csökken. Ezért a kormány azt javasolja mindenkinek, hogy vegye fel a harmadik, megerősítő oltást. Megismételte, hogy a kormány november 22-től oltási akcióhetet indít. Azt ugyanakkor nem lehet megmondani, hogy mikör tetőzik a koronavírusjárvány jelenlegi hulláma. Akadnak, akik november végére teszik, mások decemberre.

Megerősítette, hogy a kormány általánosan kötelező védőoltás felvételét nem fogja elrendelni, a munkaadók tehetik ezt meg. Örülnek annak, hogy az egészségügy átoltottsága – szavai szerint – nagyon jó.

Azért nem teszik kötelezővé az országgyűlési képviselőknek a koronavírus elleni védőoltást, mert elvárják, hogy legyenek a képviselők beoltva – válaszolt újságírói kérdésre a miniszter, később elmondta azt is, nem vetődött fel az ingyenes parkolás bevezetése a mostani járványhelyzetben.

A negyedik oltásra vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely azt felelte, hogy a jelenleg érvényes oltási protokollt követik. Szerinte ez orvosszakmai kérdés. Ha egy orvos szerint egyedi esetben negyedik oltás beadása szükséges, a kormány nem fogja megtiltani. Egy másik, negyedik oltást érintő felvetésre azt is mondta, hogy lehet, hogy szükség lesz majd negyedik oltásra, mivel a harmadik, emlékeztető oltás hatásossága sem lehet hosszabb, mint a második.

Ha szükséges lesz, újra meg tudják hozni a már korábban érvényben volt járványügyi intézkedéseket. A miniszter nem zárta ki, hogy ha szükségesnek ítéli a kormány, akkor ismét hozhatnak majd ilyen döntéseket. Ha szükséges lesz, a kiskunhalasi járványkórházat is megnyitják – mondta az újabb járványügyi intézkedések bevezetésére vonatkozó felvetésre.

A kormány szerint a legfontosabb a védőoltások felvétele. Szerinte mindenki el tudja dönteni, hogy akar-e maszkot hordani, vagy sem. Érkezett kérdés az október 23-i rendezvényt érintően is, miszerint jó döntésnek tartja-e azok korlátozások nélküli megtartását. Azt mondta, igen.

Az óraadó tanárok számára is kötelezető a védőoltás – erősítette meg a politikus.

Takács Ibolya nővér beolt egy férfit a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni oltóanyag harmadik, emlékeztető adagjával a Kanizsai Dorottya Kórházban Nagykanizsán 2021. november 10-én. MTI/Varga György
Takács Ibolya nővér beolt egy férfit a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni oltóanyag harmadik, emlékeztető adagjával a Kanizsai Dorottya Kórházban Nagykanizsán 2021. november 10-én. MTI/Varga György

Az újabb egészségügyi és járványhelyzetre vonatkozó felvetésre Gulyás elmondta: a kormány hetente értékeli a helyzetet, ennek megfelelően döntenek. Jeleneg 1000-nél valamivel több kórházi ágy van felszerelve lélegeztetőgéppel, de ez a kapacitás akár 5000-ig is bővíthető. Az elektív műtétek elhasztása nem általános rendelkezés, az operatív törzs és az Országos Kórházi Főigazgatóság vizsgálja a kórházakból beérkező adatokat, ennek alapján döntenek arról, hol kell elhalasztani a műtéteket. Az egészségügyi személyzet átoltottságára vonatkozó felvetésére azt felete a miniszter, hogy a személyzet 95 százaléka van beoltva, az orvosok átoltottsága még magasabb. Az egészségügyben a harmadik oltás kötelezővé tétele nincs terítéken, de előfordulhat hónapok múltán, hogy erről kell beszélni – jelezte.

A Szputnyik V vakcina hatékonyságára vonatkozó tanulmány, a többi vakcina hatékonyságára vonatkozó vizsgálati eredménnyel együtt válik majd ismertté, ezeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ készíti majd. A felvetés apropója, hogy a külügyminisztérium erre vonatkozóan közölt adatokat az orosz illetékesekkel.

Van-e jobb motiváció az oltás felvételére, mint az, hogy nyilvánosságra hozzák, hogy mennyi oltott és mennyi oltatlan kerül kórházba? – hangzott a kérdés, amelyre Gulyás azt felelte, el tudja képzelni. Arra nem adott választ, hogy mikor van esély az 5-11 évesek érintő oltások megkezdésének. Gulyás Gergely nem tud arról, hogy a magyar hatóságok vizsgálnák ezt.

(forrás: Magyar Hang)
hirdetés

Könyveink