hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Kormányinfó: nem léphet Magyarországra külföldi állampolgár

Szeptembertől nem léphet Magyarországra külföldi állampolgár ­– hangzott el a koraesti Kormányinfón, azt követően, hogy pénteken rekordot döntött az új koronavírus-fertőzések száma; utoljára áprilisban volt hasonló tendencia.

A kormány szeptember elsejével új szabályokat hozott, ehhez áttekintette az európai helyzetet. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón elmondta: a korábbi bejelentésnek  megfelelően új szabályokat vezet be – jelezte. Az új adatok alapján az EU-ban elkezdődött a 2. hullám. Mindenütt romlik a helyzet, talán északon vannak jobb adatok, de itthon is nő a fertőzöttek száma.

A behurcolás esélye fennáll, a veszély a gazdaságot, az iskolakezdést veszélyezteti, ezért a kormány ezekre tekintettel úgy döntött, hogy szeptember elsejétől külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet be, csak indokolt kivételekkel. A külföldről haztérő magyar állampolgárok 14 napig (kivéve két negatív tesz birtokában) karanténba kell, hogy vonuljanak. A tranzitfolyósokat biztosítják, diplomáciai utakra is lesz lehetőség, a katonai konvojok is átutazhatnak Magyarországon. A sporteseményekre külön szigorú szabályok vonatkoznak majd, és emellett diplomáciai és hivatalos utakra lesz mód. Az egyedi méltánylást igénylő esetekben az országos rendőrfőkapitány adhat mentességet.

A további részletekről, a felkészülésről szombat reggel 7 órakor a határellenőrzési akciócsoport ülésén tárgyalnak, amelyen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is, a honvédelmi és a belügyminiszter mellett.

A sporteseményekre külön szigorú szabályok vonatkoznak majd, és emellett diplomáciai és hivatalos utakra lesz mód. Az egyedi méltánylást igénylő esetekben az országos rendőrfőkapitány adhat mentességet - ismertette a miniszter. Kiemelte: azt tudták megállapítani, hogy miután a behurcolás a legnagyobb veszély, ha zárják a határokat, az itthoni szabályok betartásával, köztük a maszkviselés, a távolságtartás, és kézmosás szabályaival, akkor kordában tartható a vírus. Ez mindannyiunk érdeke, különös tekintettel arra, hogy szeptember 1-én megkezdődik az iskola és reményeik szerint a magyar gazdaság is normális keretek között tud tovább működni.

A kormány döntött arról is, hogy Kárpátaljára 50 lélegeztetőgépet juttatnak el, ezzel valamennyi kárpátaljai egészségügyi intézménybe jut ilyen eszköz, ismertette. Gulyás Gergely saját személyével összefüggésben elmondta: két negatív tesz után – amelynek költségét megtérítette  a tiszti főorvos döntése alapján részt vett a pénteki kormányülésen. Arra a kérdésre, hogy a kormányülésen külön ültették-e, azt mondta: nincs szamárpad, a miniszterelnök az ülés előtt megkérdezte, jól van-e. Orbán Viktor életvezetési tanácsokat nem ad a miniszterei számára válaszolta arra, hogy a kormányfő nem tette-e szóvá, hogy ilyen sok szereplős rendezvényen vettek részt. Kitért arra is, nem vezetnek arról nyilvántartást, hány kormánypárti képviselő, miniszter, államtitkár került karanténba. Ha egy miniszter, államtitkár nem tud dolgozni, az a helyes, ha nyilvánosságra hozza, ezért is tette meg ezt ő is mondta.

Arról, hogy napirenden van-e a 65 év felettiek számára a vásárlási sáv ismételt bevezetése, azt mondta: egyelőre nincs, a most elfogadott szabályok egy hónapig mindenképpen hatályban lesznek. A nemzeti konzultáció adatait szeptember közepéig értékelik, és ez lehetőséget ad az új döntések meghozatalára jelezte a tárcavezető. További kérdésre megerősítette: a kormány augusztus 1-től nem vállalja át a koronavírus-teszt költségeit, továbbra is ez a szabályozás marad életben. Ha valaki szabad akaratából utazik külföldre, akkor a teszt költségeit nem az adófizetők állják. Ha valaki kontaktkutatás miatt került karanténba, és két nap után van két negatív tesztje, akkor "szabadulhat" a karanténból. Ebben az esetben továbbra is megtérítik a költségeket.

Elhagyni az országot lehet, de a hazatérés után nagyon szigorú szabályok érvényesek  rögzítette. A színkódokat illetően jelezte: két színkód van, Magyarország zöld, minden más vörös.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. augusztus 28-án (MTI/Szigetváry Zsolt)
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. augusztus 28-án (MTI/Szigetváry Zsolt)

Arról is beszélt, hogy a WHO-szabályok alapján végzik a koronavírus-teszteket. Hozzátette: nem kevés tesztet végeztek, az eddigi gyakorlat bevált, és ez követik a jövőben is. Szemben a tavaszi helyzettel, a magyar egészségügy felkészült a járvány jelentette kihívás kezelésére, most biztosítottak ehhez a feltételek, mutatott rá. Hozzátette: fontos a maszkviselés szigorú ellenőrzése.

Azt is mondta, hogy a hétvégi magánrendezvényen, amelyen találkoztak Hollik Istvánnal, a kormány két tagja, Varga Judit és ő volt jelen. Kérdésre közölte: szeptember 1-jétől csak magyarországi tesztet fogadnak el, csak ezt vehetik biztosnak.

Gulyás Gergely nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a járványhelyzet miatt az egészségügyi ellátást érintő szigorítások napirenden vannak-e. Nyolcezer ágy áll rendelkezésre, ha kell, holnap, jegyezte meg.

A Magyarországon tanuló külföldi diákokra vonatkozó kérdésre azt felelte: felsőoktatási hallgatói jog létesítéséhez negatív tesztre lesz szükség.

A lélegeztetőgépek beszerzésével, a készülékek árában tapasztalható különbségekkel kapcsolatos kérdésekre a miniszter azt válaszolta: a világjárványban a lélegeztetőgép-piac "turbulens" volt, és mindenki örült, ha tudott venni, az árak pedig nem piaciak voltak. Magyarország mindenhol rendelt készüléket, ahol lehetett, egyéb esetben nem járt volna el kellő gondossággal. A gépek piacképessége pedig nem csökkent, így eladhatók, amelyekre nincs szükség. Tudomása szerint egyébként a külügyminisztérium már folytat ilyen tárgyalásokat.

(forrás: MedicalOnline, MTI)
hirdetés

Könyveink