hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kórházi fertőzések: beszámolókat vár a TASZ

Kampányt indít a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a kórházi fertőzések elleni fellépés érdekében.

A jogvédő szervezet a kampányban arra kéri az állampolgárokat, osszák meg azokat az eseteket, amelyekben ők vagy családtagjuk kórházi fertőzés áldozatai lettek. A TASZ a személyes történetek alapján arra szólítja fel az ÁNTSZ-t, hogy folytasson le soron kívüli ellenőrzéseket az érintett intézményekben, feltárva a fertőzések okait.

Miért nincsen következménye a kórházi fertőzéses haláleseteknek?

A TASZ azt szeretné elérni, hogy az ÁNTSZ kivizsgálja a kórházi fertőzéses eseteket. Az ÁNTSZ az egészségügy ellenőrző szerve, ha szabálytalanságot tapasztal, szankcionálhat. Hogy lehet az, hogy tömegek fertőződnek meg a kórházakban, mégsem változik semmi? A panaszok beküldésével a TASZ rámutat: az ÁNTSZ felelőssége, hogy fellépjen a szabálytalanul működő kórházakkal szemben.

Betegek panaszait gyűjtik és továbbítják

A TASZ kórházi fertőzéses eseteket gyűjt, arra biztatják az állampolgárokat, hogy osszák meg személyes történeteiket. A TASZ jogsegélyszolgálatára eddig is tömegével érkeztek a panaszok a kórházi fertőzések miatt. A jogvédő szervezet most ezeket küldi meg csoportosítva, név nélkül az ÁNTSZ-nek. A kampány célja, hogy az állami szerv a konkrét ügyek alapján folytasson le ellenőrzéseket és ha kell, szankcionáljon.

Hiányzik a jogérvényesítési lehetőség

„A betegjogi panaszt a kórház vezetője vagy fenntartója bírálja el, vagyis nem egy független intézmény. A kártérítési perek évekig húzódnak, drágák, és nagyon nehéz bizonyítani a kórházi fertőzés tényét. Ezen kívül nincs más lehetőség a jogérvényesítésre. Ezért fordulunk az ÁNTSZ-hez, aminek az a feladata, hogy biztosítsa a kórházak szakszerű és jogszerű működését” – mondta Asbóth Márton, a TASZ betegjogi és önrendelkezési programvezetője. Hozzátette: „a kórházban elkapott fertőzésnek ma akkora az esélye, hogy az már álláspontunk szerint a biztonságos betegellátáshoz fűződő alapvető jogot sérti. Az pedig, hogy nincs lehetőség hatékony jogorvoslatra, szintén alapjogsértő.”

A TASZ a betegek bejelentéseit a tasz.hu/korhazifertozes oldalon várja.

hirdetés

Könyveink