hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kórházból az utcára

Évente több tucat idős ember kerül a kórházból egyenesen a hajléktalanságba, mert nincs hová hazamenniük, nem akar róluk gondoskodni a családjuk, vagy uzsorások megszabadították őket a nyugdíjuktól, közli a a Zoom.hu.

Mielőtt bárki azt hinné, hogy elszigetelt esetekről van szó, Hajdu Krisztián, a hajléktalanok ellátásért felelős TÁMASZ Alapítvány Pécs szakmai vezetője a Zoom.hu-nak elmondta: csak a baranyai megyeszékhelyen húsz ilyen magára hagyott nyugdíjasról tudnak, az is előfordul, hogy a szakemberek heti 2-3 esettel találkoznak.

Hajdu Krisztián tapasztalatai szerint nem egyszer előfordult már, hogy amikor a mentők odaértek a bejelentett lakcímhez, vagy nem volt otthon senki, vagy a családja már nem akarta visszafogadni az idős rokont. Utóbbi esetben hiába létezik a szülőtartási kötelezettség, a szülők nem jelentik fel gyermekeiket, így nincs más megoldás, visszaviszik őket a klinikára. Sok esetben már korlátozottan önellátó, esetleg ápolásra szoruló emberekről van szó, akiknek a kórházi ellátás után esélyük sincs olyan intézménybe kerülni, ahol megfelelő segítséget kaphatnának, így marad a hajléktalanellátás. A másik gyakori eset, hogy az épület, ahol addig élt és ahova vinnék az időst, már lakhatatlan, vagy idő közben azzá vált.

Hajdu szerint ebben az esetben a települések jegyzőjének és a családsegítőknek is felvetődik a felelőssége, mert ezek a házak nem egyik napról a másikra mennek tönkre, akár már korábban elkezdhetnék intézni például az idősotthoni elhelyezést. Az is előfordult, hogy mire hazaért volna a beteg, addigra a házat a környékbeliek egyszerűen széthordták. Nem példa nélküli az sem, hogy a korábban albérlő idős emberrel a lakás tulajdonosa időközben megszünteti a bérleti viszonyt.

Dr. Németh Dóra Katalin, a hajléktalanok háziorvosa, aki a betegek elhelyezését koordinálja a szervezetnél, elmondta, hogy a megye legkülönbözőbb településeiről vannak betegeik. Sajnos az ellátottak nagy része már a betegséget megelőzően is fedél nélküli volt, de több olyan betegük van, aki azt megelőzően soha nem volt hajléktalan.

További részletek

(forrás: Zoom)
hirdetés

Könyveink