hirdetés
2020. február. 28., péntek - Ákos, Bátor.
hirdetés

Konkrétumok kellenének

Ha az ágazat vezetésének is valódi megújítás a célja, a szerdai kormányülésen érdemes lenne távolabbról indítani, írja a Napi.hu.

hirdetés

Elsőként fontos lenne végre nekilátni az ellátási csomag definiálásának, vagyis eldönteni – vagy legalább dönteni a definiálás szükségességéről –, hogy kinek mi jár a magyar állami egészségügyben. Az állampolgároknak milyen ellátást köteles nyújtani az állam a járulékaiért cserébe, mit várhat a járulékot nem fizető, mire számíthat, aki saját maga tudatosan, vagy tudattalanul rongálja egészségét, írja a Napi.hu.

Ideje lenne már azt is pontosan megfogalmazni, hogy milyen feladatai vannak az államnak az egészségügy ellátás szervezése és végzése során, és tisztázni, hogy az állam milyen szolgáltatókat és milyen feltételekkel vonhat be az állampolgárok ellátásába. Szükséges lenne konkrét leírást adni az ellátórendszer szereplőiről, világossá tenni feladataikat, jogosítványaikat, működési kereteiket, kialakítani a mindenkire érvényes játékszabályokat.

Fontos lenne meghatározni az ellátás szereplőit, az alapellátók, háziorvosok, praxisközösségek, szakrendelők, kórházak ismérveit, hierarchiáját, és elvárt együttműködését, hogy ne következhessen be, hogy egy - egy divatos, vonzó, vagy gazdaságosnak gondolt ellátási feladatra szinte mindenki vállalkozna, más feladatokra viszont alig találni gazdát.

Ha elméletben kész a vágyott szerkezet a virtuális betegutakkal, már csak rá kell húzni a valóságot, hogy megmutatkozzanak a befoltozásra váró lyukak, a szűkös kapacitások, a kihulló betegek, az ellátási egyenlőtlenségek. Ha láthatóvá válik, ki és miért nem jut időben, vagy megfelelő szinten az ellátáshoz, vagy miért nem jut hozzá egyáltalán, meghatározhatóvá válnak a beavatkozási pontok, a szükséges ösztönző eszközök és a plusz források.

Amíg nem látszik, hol, miért és hova tűnnek el a betegek, hol folyik el, vagy hol kevés a pénz az ellátórendszerben, hol nincs elég orvos, nővér és műszakis, és hol vannak a felesleges kapacitások és állások fenntartva, hol vannak leharcolt és hol plusz kapacitást jelentő berendezések, addig nehezen hoznak érdemi változást a lakosság egészségi állapotában az "átfogó" népegészségügyi programok.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink