hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Kincses: Többletforrásokkal elkerülhető az eladósodás

30 milliárdos keretösszeggel szerkezetátalakítást és a díjtételek felülvizsgálatát ígérte egy december végi kormányrendelet az egészségügyben, ezzel és többletforrások bevonásával elkerülhető lesz, hogy a kórházak adósságot halmozzanak fel – mondta az InfoRádiónak a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Orbán Viktor kijelentését a december végi kormányhatározattal együtt érdemes értékelni, amiben nemcsak egy szigorú miniszterelnöki szemöldökösszevonás volt, hogy a kórházak ne halmozzanak föl több adósságot, különben irgum-burgum, hanem egy részleges konszolidáció, és főként egy több mint harmincmilliárdos összeg arra vonatkozóan, hogy olyan intézkedéseket finanszírozzanak belőle, amik megakadályozzák a későbbi adósságnövekedést – hívta föl a figyelmet Kincses Gyula.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint abban az esetben akadályozható meg az adósság, ha lesznek az egészségügyben olyan változások, amelyek egyrészt a finanszírozást a valóshoz és a szükségeshez közelítik majd, magyarán a reális áron finanszírozzák meg az ellátásokat, másfelől megszüntetik a felesleges kapacitásokat, észszerűbb lesz a szerkezet. Megfogalmazása szerint, ha ez a kettő megvalósul, és ráadásul megerősödik a járóbetegellátás, azaz nem kerülnek betegek feleslegesen, vagy nem feltétlen indokoltsággal kórházba, akkor lehet az intézmények adósságát megállítani, önmagában politikai nyilatkozatokkal nem.

Kincses Gyula egyetértett, hogy történtek kezdeti lépések annak az irányába, hogy a magyar kormányfő üzenete megvalósuljon, és megszűnjön az eladósodottság problémája. A lépések jó irányúak, azonban nem elég nagyok, tett hozzá, vagyis önmagában az említett 30 milliárdos keretösszeggel nem szüntethető meg. Kiemelte továbbá, ha a kormányhatározat azon része, amelyik a díjtételeknek a felülvizsgálatát írja elő, az csak a belső arány helyreállítását jelenti, nem pedig a valós értéken való megfinanszírozást, akkor azzal csak a hiány reállokalizációja, tehát áthelyezése fog bekövetkezni, nem pedig a megszűnése.

Kincses Gyula szerint, ha a megfelelő pénzt is beleteszik, akár idén is megoldható a kórházak adósságproblémája, azonban fontos az újabb és újabb eszközök, korrekciók, hiszen egyre több a beteg, egyre több betegséggel, és egy elöregedő társadalomban egyre bonyolultabb kezelését kell elvégezni, amitől végeredményében folyton drágulni fog az egészségügy, ami végül persze valakin „csattan”, legtöbb esetben a kórházakon.

A teljes információ hanganyaggal az InfoStarton

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink