hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ki is jöhet szóba Zombor utódaként?

Még meg sem száradt Zombor Gábor lemondó nyilatkozatán a tinta, máris mindenki azt találgatja, ki lesz az utód.

Csak néhány a hirtelen felmerült nevek közül: Ónodi-Szűcs Zoltán, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, de mint arról a nol.hu hírt adott, Pesti Imre országgyűlési képviselő – aki egykoron jelentős rálátással és befolyással bírt a főváros egészségügyére – sem ugrana el egy esetleges felkérés elől. A szakmai pletykák máris emlegetik Mikola István egykori szakminisztert, s bármily meglepő, állítólag még Rácz Jenő is szóba jött. Mellettük felbukkan Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgató főorvosának lehetséges jelölése, a miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János favoritjáról, Sonkodi Balázsról már nem is szólva. Ami az utóbbit illeti, egyes információk szerint Lázár informálisan már korábban javasolta Zombor Gábor Sonkodi Balázsra cserélését, a miniszterelnök azonban akkor még nem állt kötélnek. (A tegnapi kormánytájékoztatón Lázár „kizárt”-nak nevezte Sonkodi mostani kinevezését.)

A tisztázandó kérdés persze csak részben az, ki veszi át Zombor Gábortól az államtitkári stafétabotot. Ezzel egyenrangú, ha nem fontosabb a struktúra rendezése, az nevezetesen, hogy a gigaminisztériumon belül marad-e az egészségügy, vagy végre önálló tárcát kap. Öt évvel ezelőtt többek között azzal indokolták az önálló szaktárca megszüntetését, illetve annak az EMMI-be történt beolvasztását, hogy közös „főség” alatt végre rendeződhet a szociális ágazat és az egészségügy viszonya: ki kinek az ellátására jogosult, s ezt melyik kasszából finanszírozzák. Ebből azonban semmi sem lett, mi több, még talán a korábbinál is lanyhább a rászorulók szempontjából igen fontos területek vezérkarának együttműködése.

A struktúra – marad vagy sem az EMMI keretei között az ágazat – azért is lényeges, mert van jelölt, aki habitusát, karakterét tekintve miniszternek jó, államtitkárnak viszont túl „erős” lenne, míg más szívesebben vállalja egy miniszter mellett a másodhegedűs szerepét, mondván, szélárnyékban is lehet eredményeket elérni. (A már említett tegnapi tájékoztatón Lázár az egészségügyi államtitkárság kományzati státuszának megváltoztatását is kizárta.)

A gigaminisztériumból távozna a másik, igen fajsúlyos terület, az oktatásügy is. Szakembereik szintén önálló tárcáról álmodoznak, s az elmúlt évek történései alapján úgy tűnik, nagyobb rá az esélyük is. A második és harmadik Orbán-kormány prioritási listáján ugyanis szerepel az oktatás, az egészségügy viszont nem.

 

Horváth Judit
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink