hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Gazdaság

Kevesen csatlakoznak a sztrájkhoz

Pénteken nulla órától több helyen leáll a vasút, sztrájk várható a közoktatásban, rövidebb időre felfüggesztik a munkát a biztonsági őrök, a kereskedelmi dolgozók. A Liga válságkezelő csomag ellen meghirdetett országos, ágazati sztrájkjához a Munkástanácsokon kívül nem csatlakozik más szakszervezeti konföderáció.

A Liga Szakszervezetek által péntek éjféltől meghirdetett országos sztrájk mögül kihátrált több, a szervezőkhöz tartozó tagszervezet. Más konföderációk – a Munkástanácsok kivételével – pedig eleve nem csatlakoztak. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete – amely április 30-áról a ballagások miatt halasztotta el május 8-ára a 18 órásra tervezett munkabeszüntetést – viszont készül a sztrájkra, bár információink szerint a tagság egy része péntekre szabadságot kért. Így azután nem dolgozik, de nem is sztrájkol. Kétséges, hogy azokon a – például vegyipari – munkahelyeken, ahol nemcsak ligás szakszervezetek működnek, felfüggesztik-e a munkát.
A nem csatlakozó szervezetek jellemzően tovább próbálkoznának a kormány megszorító csomagjára vonatkozó tárgyalásokkal. Cser Ágnes, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumához tartozó Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke ugyan felháborítónak tartja a kormány terveit, de csak támogatásáról biztosította a sztrájkolókat. Eközben Cser odáig ment, hogy a hírügynökségnek azt mondta: a további tárgyalásokat szorgalmazó SZEF „hallgatásának” az lehet az oka, hogy a konföderáció vezetője (Varga László) és az önkormányzati miniszter (Varga Zoltán) testvérek.
A tegnap esti sztrájkhelyzetkép szerint nagyobb fennakadásra elsősorban a vasúton kell számítani, rövidebb munkabeszüntetést a közoktatásban, az értékszállítás és őrzésvédelem területén, a Békés megyei közúti közlekedésben terveznek. Gaskó István, a Liga elnöke szerint több kórházban a vasárnapi ügyeletnek megfelelő munkarendben dolgoznak. Varga Ferenc (nem rokona sem Varga Lászlónak, sem Varga Zoltánnak), a siófoki kórház igazgatója – a Kórházszövetség elnöke – viszont úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy egészségügyi intézménynek felelőtlenség csatlakoznia egy ilyen megmozduláshoz, amely nem old meg semmilyen problémát. Ennek ellenére a Zala Megyei Kórházban közölték: kétórás sztrájkot tartanak 13 és 15 óra között, de az orvosok ez idő alatt is kötelezhetők a sürgősségi ellátásra.
A legnagyobb készültséget Szabolcsból jelezték: itt a vasutasok mellett a hűtőgépgyári dolgozók egy része is sztrájkol holnap. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének közlése szerint a közoktatás részvétele lesz a legnagyobb a sztrájkban. A kapcsolódó intézmények számáról péntek délutánra ígértek tájékoztatást. Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke szerint felelőtlen Hiller István, az oktatási tárca vezetője, mert nem hajlandó tárgyalni a sztrájk idején még elégségesnek tekinthető szolgáltatásról. A szakszervezeti tisztségviselő úgy véli, kicsi a veszélye annak, hogy valaki a sztrájk miatt ne tudja megírni az érettségit.
A Ligához tartozó, több mint tízezer szervezett dolgozót tömörítő Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége közölte: egyetért a sztrájk céljával, mivel azonban az energiaszektorban érvényes megállapodások vannak a munkáltatókkal, nem csatlakoznak.
A Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmában Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége viszont elutasította a Liga „egyre erőszakosabb szakszervezeti magatartását”. Székely Tamás, a szövetség alelnöke szerint (nem tévesztendő össze az egészségügyi miniszterrel), amikor vállalatok megmaradása a tét, demagóg és céltévesztő eszköz a sztrájk alkalmazása politikai célok elérésére.
A vasútnál nem sikerült megállapodni a munkabeszüntetés idején még elégséges szolgáltatásról. Az április 30-ra meghirdetett, majd elhalasztott munkabeszüntetés idejére ugyan született egyezség a VDSZSZ és a MÁV között a reggeli és esti vonatpárok indításáról, ez azonban a pénteki sztrájk idejére már nem érvényes. A MÁV-Start közleménye szerint a pénteken 0 órától 18 óráig tartó sztrájk miatt késésekre, útvonal-rövidülésekre és vonatkimaradásra kell számítani. Azt most még nem lehet megmondani, hogy hány járatot állít le, vonalat bénít meg a VDSZSZ sztrájkja. A Volán-társaságok járatain viszont elfogadják a vasúti bérleteket és az előreváltott jegyeket.
A Liga előzetes tájékoztatásával ellentétben nem csatlakozik a pénteki munkabeszüntetéshez a Balaton Volán Alkalmazottainak Szakszervezete. Az érdekvédelmi szervezet lapunkat arról tájékoztatta, hogy „felfüggesztették” korábbi bejelentésüket a csatlakozásról. A Ligánál ezt tegnap elismerték.

Kun J. Erzsébet, Népszabadság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink