hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kevés a vakvezető kutya

A segítő kutyák kiképzésének támogatására elérhető pályázati összeg tavaly csaknem kétszeresére emelkedett, írja a Magyar Idők.

Több mint nyolcvanezer látássérült ember él Magyarországon, közülük tízezren teljesen vakok a legutóbbi népszámlálás alapján, de egyes becslések szerint a magas látencia miatt az utóbbi csoport létszáma a harmincezret is elérheti. A Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület legfrissebb adatai szerint az országban 178 kutyának van vakvezető tanúsítványa – összesen 585 segítő kutya dolgozik –, és hét kiképző intézmény működik.

Csak a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskolánál harmincnál több igényt tartanak nyilván, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségénél hetven várakozó van. A kutyák és a vakok száma közti különbség jelentős, ám nincs mindenkinek szüksége vakvezető kutyára. Mezősi Tamás, a Baráthegyi kutyaiskolát vezető alapítvány elnöke a Magyar Időknek elmondta: a látás elvesztése gyakran az élet végéhez kötődik, nyilvánvaló, hogy az ágyhoz kötött betegek nem kerülnének könnyebb helyzetbe a vakvezető kutyák által.

Lakosságarányosan nálunk mintegy 250 kutyára lenne szükség, a kiképzőhelyek összesen ennek a tizedét nevelik ki évente. A becsült szükséglethez viszonyított elmaradásnak nem a szakemberhiány az oka, hanem egyértelműen a csekély pénzügyi forrás.

– Ezzel kapcsolatban az első felvetés rendszerint az, hogy vajon az állam miért nem vállal ebben nagyobb részt. A válasz pedig az, hogy ez az egész világon így működik, történetileg alakult úgy, hogy a szegmens közadakozásból tartja fenn magát, az állam szerepvállalása pedig jelképes – adta meg a magyarázatot Mezősi Tamás.

Ilyen szerepvállalás például az a legutóbbi, 45 millió forint keretösszegű pályázat, amelyet a segítő kutyák képzésének támogatására írt ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A december eleji beadási határidővel zárult lehetőség a korábbiaknál közel kétszer nagyobb forrást biztosít; 2016-ben például 25,3 millió forint áll rendelkezésre ugyanebben a pályázatban. Az összeg több mint tíz nyertes szervezet között oszlik meg.

A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány teljes bevétele több tíz milliós nagyságrendű, ebből a vakvezető kutyák kiképzése a költségeknek csaknem a felét teszi ki, a fennmaradó összeget a tájékoztató, ismeretterjesztő munka emészti fel. Ezt Mezősi Tamás azzal magyarázza, hogy csak a vak emberek töredékén lehet kutyákkal segíteni, az érzékenyítő programokkal viszont szélesebb körhöz érhetnek el.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink