hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kétharmad a titkolózás ellen

Csaknem minden második embernek van olyan ismerőse, akinek a járványra hivatkozva halasztották el a műtétjét, írja a Népszava.

Minden tizedik oltatlan ember felvenné valamelyik vakcinát, ha választhatna az oltóanyagok között (a legtöbb oltóponton egyébként adott a lehetőség erre, hiszen többféle vakcina van, még ha nem is mindegyik érhető el), 72 százalékuk viszont így sem kérne oltást – derült ki a Publicus Intézetnek a Népszava számára készített közvélemény-kutatásából.

Teljes a megosztottság az oltás kötelezővé tételének kérdésében. A válaszolók 45 százaléka szerint kötelezővé kellett volna tenni a koronavírus elleni vakcinát, épp ugyanennyien viszont nemmel válaszoltak a kérdésre. Némileg eltolódott az arány, amikor azt a kérdést tették fel, hogy csak az oltottak vagy védettek mehessenek például szállodákba vagy éttermekbe. A megkérdezettek 54 százaléka, a budapestiek háromnegyede, a városiak fele szerint csak oltottakat és védetteket lenne szabad ezekre a helyekre beengedni.

Míg a koronavírus elleni oltások kötelezővé tétele kérdésében nem vagy alig látszódnak a pártpreferenciák, addig a koronavírus miatti kórházi ellátásváltozásnál – vagyis például a nem életmentő műtétek elhalasztása, a korábbinál is hosszabb várólisták – már megjelenik a pártszimpátia. A Fidesz-KDNP híveinek csak harmada tud olyan esetről, hogy a vírusra hivatkozva maradtak el műtétek, addig az ellenzékiek kétharmadának környezetében volt ilyenre példa.

A megkérdezettek közel kétharmada (62 százalék) úgy véli, elfogadhatatlan, hogy a sajtót nem engedik be a kórházakba, hogy képet adjanak a Covid-helyzetről, s ezzel még a kormánypártiak 29 százaléka is egyetért, abban pedig vélhetően nincs semmi meglepő, hogy az ellenzéki szavazók kilenctizede vélekedik így. A többség szerint már csak azért is előnyös lenne, ha a sajtó beszámolhatna a Covid-osztályok életéről, mert az így kapott képpel rá lehetne venni az oltatlanokat, hogy vegyék fel a vakcinát.

A teljes információ

 

 

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink