hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Késik a bevezetés, lesz-e egyáltalán?

Egy nemzeti vastagbél-, és végbélrák szűrőprogram egy év alatt 25 ezer ember életét menthetné meg az országban. Az mno.hu cikke részletesen foglalkozik a témával.

Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb a vastag- és végbéldaganatok okozta halálozás, évente ötezer beteget veszítünk el, pedig egy kiterjesztett országos szűrőprogrammal az érintettek fele megmenthető lenne. 2019-ig azonban biztosan nem lesz állami finanszírozású népegészségügyi szűrőprogram, és az is kérdéses, hogy akkor bevezetik-e – olvasható az mno.hu-n.

Minden évben tízezer magyart sokkol az orvosa vastagbélrák-diagnózissal. Évente ötezer beteget veszítünk el, annak ellenére, hogy az említett kór akár százszázalékos hatékonysággal gyógyítható lenne, ha időben észrevennék. Magyarországon – bár ígéretek, és gyorsan elhalt próbálkozások ugyan történtek – nincsen országos végbélrákszűrési program. Pedig a betegségben elhunytak fele megmenthető lenne egy kiterjesztett szűrőprogrammal – nyilatkozta az mno.hu-nak Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke, aki maga is keresztülment a szóban fogó betegségen.

Mint kifejtette, az egészségpolitika azt ígérte, hogy – két évtizedes lemaradást pótolva – 2017-től végre országos szűrőprogram indul a betegség visszaszorítása érdekében, ehelyett a hivatalos közlések már csak 2019-re datálják az átfogó, állami finanszírozású népegészségügyi szűrőprogramot. Ráadásul azt is csak feltételes módban teszik. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján ugyanis az olvasható, hogy „2019-től a vastagbélszűrés várhatóan állami finanszírozású rendszerben, az Egészségbiztosítási Alap terhére folytatódik tovább”.

A cikk folytatódik az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink