hirdetés
2021. december. 04., szombat - Borbála, Barbara.
hirdetés

Kérdéses a hetedikes fiúk őszi oltása

Az MSD Pharma szerint az ősszel elkezdődhetett volna a hetedikes fiúk HPV elleni oltása, mert az oltóanyag rendelkezésre áll a vakcinatenderben, írja a VG.

Az új tanévben szeptember 12-ig kérhetik a hetedikes lányok szülei az ingyenes humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást. A Világgazdaságnak nyilatkozó iparági szereplők szerint, ha az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) eddig nem jelezte a tendergyőztes MSD Pharma Hungarynek, hogy szállítsa le a megfelelő mennyiségű oltóanyagot, akkor szinte biztos, hogy a fiúk HPV-oltása az idén ősszel sem kezdődik meg, mert az esetleges év közbeni kezdés felborítaná az oltási rendet.

Az érvényes közbeszerzési keret­megállapodás terhére a lányok 2019-es őszi oltására 50 ezer adag vakcinát kiszállítottunk a nyár elején a Nemzeti Népegészségügyi Központ disztribútorának, a Hungaro­pharmának – válaszolta a lap kérdésére az MSD Pharma Hungary. Közlése szerint a fiúk oltására szánt vakcinákra a kormánytól még nem érkezett beszerzési igény.

A közbeszerzési eljárás szerint a gyógyszergyártó 3,4 milliárd forintért 120 ezer vakcinát biztosít, valamint 2020 márciusáig opcionálisan további 160 ezer adagot a tizenkét évesek HVP elleni oltásához. A gyógyszercég korábban azt közölte, hogy „ha az egészségügyi kormányzat úgy dönt, akár már az ősszel elkezdődhet a hetedik osztályos fiúk HPV elleni védőoltása, mert – az opcionális rész lehívásával – az oltóanyag rendelkezésre áll a vakcinatenderben”.

Az Emmi azt közölte, hogy a fiúk HPV elleni oltásával kapcsolatban a tárca jelenleg is vizsgálja az oltás bevezetésének lehetséges időpontját.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja.

hirdetés

Könyveink