hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kedden kezdhetik az alkut az innovatívok

A törvényjavaslat elfogadása előtti egyeztetést kért  az egészségügyért felelős tárca vezetőitől a méltányossági gyógyszertámogatás tervezett módosítását illetően az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete közleményben üdvözölte, hogy a tárca jövő kedden lehetőséget ad a gyártók szempontjainak bemutatására és reményét fejezi ki, hogy a megbeszélés minden érintettnek megnyugvást hoz.

Az egyedi méltányossági keretből olyan betegségek gyógyszereit támogatta eddig az OEP, mint például leukémia, agydaganat, előrehaladott Parkinson kór, C vírus májgyulladás - emlékeztetnek.

A gyógyszerkeret nagysága az elmúlt években kevés újonnan kifejlesztett gyógyszer támogatásba történő befogadását tette lehetővé. Ezért az egyéb terápiás lehetőségek kimerítése után az egyedi méltányossági támogatás jelenthetett megoldást néhány ezer, súlyos állapotú beteg számára, az orvosilag indokolt esetekben, azonban ez érthető módon az erre a célra elkülönített keret túlköltéséhez vezetett.  A megismert tervezet részben a gyártók vállára helyezné át az egyedi méltányossággal kapott gyógyszerek finanszírozását, és nem tartalmaz feltételeket és biztosítékot arra, hogy ezt követően milyen esetben kerül be egy hatásos gyógyszer az állami támogatásba.

A tervezett egyeztetésen további kérdések is tisztázásra szorulnak, hiszen számos olyan gyógyszer finanszírozását kell megoldani, mely más európai országban már elérhető, ilyenek a 29 onkológiai készítmény mellett például az arthritis psoriatica, a spondylitis ankylopoetica, a Parkinson-kór, a colitis ulcerosa, a Crohn-betegség, a macula oedema, az idiopathiás pulmonalis fibrosis, a diabetes, az epilepsia, a COPD és a HIV/AIDS kezelésére való készítmények – olvasható a közleményben.

(A módosítással érintett betegek egy csoportjának tiltakozásáról a PharmaOnline írt.)

 

(forrás: Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete )
hirdetés

Könyveink