hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Kásler alapos struktúraátalakítást ígér

A 2030-ig előretekintő program megvalósítása érdekében megfeszített munka folyik, amely Kásler Miklós szerint hónapokon belül elkezdődik.

Történelmi tettet hajtott végre, amikor mindenki mást megelőzve felfedezte a koronavírus-veszély rendkívüli jelentőségét, és időben intézkedett, ami nélkül nem lettünk volna lépéselőnyben a járvány elleni harcban. Orbán Viktor miniszterelnök szavait idézve vezette fel a beszélgetést Gazsó L. Ferenc, ezúttal ugyanis a veterán újságíró kérdezte Kásler Miklóst a Pesti Srácok ifjú riportere, Samók Dávid helyett, aki a Miniszteri percek 1-2.-t készítette korábban az emberi erőforrások miniszterével.

A teendők az egész nemzetre vonatkoztak, és elsősorban a kormányra, mert nem kizárólag egészségügyi kérdésről volt szó, hiszen a társadalom egészét kellett védeni – kezdte a választ Kásler Miklós, aki kifejtette, az eredményes védekezésben ösztönei és tudása egyaránt segítették. A pestis, a flekktífusz és a spanyolnátha történetének közös mozzanatairól olvasottakat ötvözve a legkorszerűbb technikák, diagnosztikai formák és terápiák ismeretével tette meg javaslatait a kormány számára.

Július 1-jén kapják meg az 500 ezer forintos jutalmat a járvány idején a frontvonalban dolgozó egészségügyiek, a 92 milliárd forintot 160 ezer orvos és ápoló között osztják szét, akiknek ezúttal megköszönte a munkát a miniszter, hangsúlyozva, hogy a ritkán látott nemzeti egység magját, kristályosodási pontját az egészségügy képezte a járvány során.

A járvány sok mindenre rávilágított – fogalmazott a miniszter a struktúra várható átalakítását firtató kérdésre. Nemcsak a járvány második hullámára kell készülni, hanem a jövőre is. Mint Kásler mondta, az egészségügyben tapasztalható anomáliák rendkívül markánsan mutatkoztak meg a pandémia időszakában, „mi pedig gondolkodunk azon, min tudnánk javítani, mit lehet jobban tenni”. Megemlített a miniszter a magán és a közellátás szétválasztását, ami ugyan ezer szállal kapcsolódott össze az elmúlt 30 évben, és úgy tűnhet, alig-alig lehetséges ezeket elválasztani, de sikerülhet, mégpedig úgy, hogy az mindkettőnek javára váljék.

Alapos struktúraváltásban érdemes gondolkodni, ezért a diagnosztikát és a terápiát az ellátás alsóbb szintjeire helyezik, megerősítik a családi orvosi rendszert, felszerelve azt műszerekkel – villantotta fel a terveket a miniszter.

A 2030-ig előretekintő program megvalósítása érdekében megfeszített munka folyik, amely Kásler Miklós szerint két évvel ezelőtt kezdődött el. A szükséges átalakításokat hónapokon belül elkezdik, amelyek egy végső célban összegződnek.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink