hirdetés
2022. augusztus. 17., szerda - Jácint.
hirdetés

Kásler a várólistákról

Kásler Miklós arról tájékoztatta a parlament népjóléti bizottságát, hogy a covid alatt 6-7 ezerrel nőtt a korábbi 24 ezres várólista; normális körülmények között a különbség hét hónap alatt ledolgozható, írja az atv.hu.

2010 után 70 ezer várólistás műtét volt, amit a kormány 24 ezerre csökkentett 41 milliárd forintos támogatással 2019-re. A koronavírus-járvány alatt a 24 ezres lista “messze nem emelkedett vissza” 70 ezerre. Számításaik szerint az 6-7 ezerrel nőtt, mondta Kásler Miklós a parlament népjóléti bizottságában éves miniszteri meghallgatásán.

Az EMMI-t vezető miniszter elmondása szerint az összes érintett szakmai kollégiumot megkérdezte a várólistákról. Az ortopédiai szakmai kollégiumi tagozat arról tájékoztatta: megfelelő körülmények között hét hónap alatt le lehet ledolgozni ezt a különbséget. “Ez vonatkozik a csípőműtétekre, a térdprotézisekre”, mondta a miniszter.

A szemészeti szakmai tagozat szerint “körülbelül fél év alatt lehet ledolgozni megfelelő financiális körülmények között” a már említett 6-7 ezres többletet. Az összes többi esetben - urológia, nőgyógyászat - esetében is “néhány hét a már említett várólista-többlet ledolgozása. Ennek érdekében a kormány a 41 milliárd forint után most 12 milliárd forinttal támogatja a várólista ledolgozását. “Mégpedig úgy, hogy ennek a 120 százalékos teljesítmény-volumen korlát (tvk) nélküli támogatásnak a 80 százalékát a műtéteket végző orvosok, nővérek és egyéb ott dolgozó szakemberek kapják” - jelentette ki a bizottsági meghallgatásán Kásler Miklós. A maradék 30-40 százalék a kórház önköltsége, közli a lap.

(forrás: ATV)
hirdetés
hirdetés

Könyveink