hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Karácsonyfa alá rejtett reform

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint a kormány régóta húzódó problémákra szeretne megoldást találni, kérdés, meglesz-e ezekhez a politikai elszántság, írja az Index.

A karácsonyi ünnepek körüli holtszezon idejére elrejtve, december 25-én jelent meg a Magyar Közlönyben egy kormányhatározat a magyar egészségügy átalakításáról. Miután a 2018-as választásokon nem olvashattunk részletes kormányprogramot, és leírva azóta sem láthattunk olyan dokumentumot, amely a kormány egészségüggyel kapcsolatos terveit tartalmazná, különösen nagy jelentősége van a most megjelent "A Kormány 1798/2019. (XII. 23.) Korm. határozata egyes egészségügyi kérdésekről" címet viselő szövegnek, írja a lap.

A kormányhatározat egyelőre csak feladatokat és határidőket fogalmaz meg a 2020-as évre az egészségügy finanszírozásának és rendszerének átalakítására, vagy legalábbis az ehhez szükséges munka megkezdésére. A fő cél a finanszírozási rendszer és az ellátási struktúra olyan átalakítása, "amely fenntartható működést eredményez, és megakadályozza az adósságok újratermelődését". Nyolc pont szól az egészségügyi átalakításokról, két pont pedig a súlyos kórházi adósság rendezéséről. Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint általánosságban annyi látszik, hogy a kormány régóta halogatott lépéseket készül megtenni. Tulajdonképpen mindegyik intézkedés hasznos lehet, ha a mögöttes szakmai koncepciókat is elfogadják. Az persze kérdéses, hogy 2020 nyarán nem fogja-e a kormány ezeket a lépéseket politikai szempontból kockázatosnak tekinteni, és nem napolja-e el újra az egészségügy nézőpontjából létfontosságú döntéseket. 

A kórházak működési formájának átalakítása nem szerepel a kormányhatározatban, holott az egyik első intézkedésnek ennek kellene lennie, az intézmények ugyanis megfulladnak a mai szabályozási környezetben. Az is jó lenne, mondta Sinkó Eszter, ha a kormány kijelentené: az egészségügy stratégiai jelentőségű ágazat, ezért kiemelt finanszírozásban részesíti a közeljövőben, figyelve arra, hogy legyen elegendő munkaerő a feladatok elvégzésére.

A kórházak is tisztában vannak azzal, hogy még mindig túl sok fekvőbeteg ágy van, állítja Sinkó. A 41 ezer aktív ellátást végző ágy durván 30 százaléka áll kihasználatlanul, ahogy erre Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár is többször utalt. Sinkó szerint fontos változtatás lenne a kormány részéről, ha végre megszüntetné a merev kapcsolatot az ágyak száma és az elszámolható teljesítmény között: a finanszírozás ne az ágyak, hanem a betegek és az ellátások száma alapján járjon, a kórházak pedig adják le felesleges kapacitásaikat.

További részletek az Index cikkében

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink