hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Jövőre megszűnhet a légi szúnyogirtás

Az Európai Unió területén 2020-tól várhatóan megszűnik a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható készítmények légi kijuttatási lehetősége, írja a 24.hu.

Magyarországon hagyományosan 98 százalékban a kifejlett szúnyogokat irtják, főleg légi úton. Ezzel szemben Nyugat-Európában a lárvákat pusztítják földi irtással, megakadályozva a szúnyogok kifejlődését, ebből fakadóan a szúnyogok által terjesztett betegségek terjedését, másrészt sokkal kevesebb mérgező anyaggal terhelik a környezetet. A helyzet viszont hamarosan megváltozhat, mivel a légi szúnyogirtás várhatóan 2020-tól megszűnik.

Dr. Zöldi Viktor, a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársa egy konferencián arról beszélt, fel kell készülni arra a helyzetre, hogy várhatóan 2020-tól egyáltalán nem lesz légi imágóirtásra (kifejlett, ivarérett rovar irtására) engedélyezett szer. Az előadáson az is elhangzott, hogy a szervezett imágóirtás módszertana körülbelül 40 éve változatlan, miközben a biológiai módszertan – noha 30 éve vezették be – minimális mértékben vált a védekezési stratégia részévé idehaza. Zöldi szerint lényeges, hogy az új szabályok bevezetése után a „kieső” kezeléseket földi kémiai kezeléssel pótolják vagy a biológiai módszerek jutnak nagyobb szerephez a védekezésben.

Az irtást irányító katasztrófavédelem szerint az országos szúnyoggyérítési program során jelenleg is már mintegy 40 százalékban földi úton valósul meg az irtószer kijuttatása. Ennek előnye, hogy az irtás így nem korlátozódik a napnyugta időszakára, hanem egész éjszaka folytatható a vérszívók permetezése.

Kőszegi Dániel, a A Magyar Kártevőirtók Országos Szövetségének elnöke szerint „a kémiai lobbi” akarja, hogy ne legyen itthon biológiai irtás. Pedig ha a lárvairtást rendesen elvégzik, akkor ki sem kel a szúnyogok nagy része, és csak minimális kémiai beavatkozásra van szükség. A biológiai szúnyogirtással már lárvaállapotban elpusztíthatóak a szúnyogok egy olyan anyaggal, amely nem károsít más rovarokat. A kémia szer ezzel szemben minden, közel szúnyognagyságú rovarra negatívan hat. Nyugat-Európában éppen ezért szinte mindenhol a biológiai irtást végeznek – mondta.

Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának szúnyogokra szakosodott munkatársa is úgy gondolja, a légi irtás nem sokat ér, ráadásul olyan repülőgépekkel végzik el, amelyek kifejezetten veszélyesek. Arra a kérdésre, hogy a Nyugat-Európában elterjedt és Kelet-Európában is egyre inkább alkalmazott biológiai gyérítő szer helyett itthon miért a kémiait használják, Kemenesi egy szóval válaszolt: üzlet.

A teljes cikk

(forrás: 24.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink