hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Jöhetnek a jóléti alapok?

A nyugdíj- és az egészségpénztárak összeolvadásával létrejövó pénztárakba mindenkit alanyi jogon léptetnének be, írja a Napi.hu.

Erről Nagy Koppány, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója beszélt a Portfolio Öngondoskodás 2019 konferenciáján – derül ki a Napi.hu tudósításából. Arról is szólt, hogy emiatt az időskori függőségi mutató drámai mértékben nő és ez folytatódni fog, még ha ezt valamelyest mérsékli is szerinte a családvédelmi akcióterv. Jelenleg 30 százalékos a függőségi ráta, ami 60 százalékosra nőhet 2060-ra.

Világszerte nagy a nyomás a nyugdíjrendszereken, de Magyarországnak vannak válaszai a kihívásokra - mondta Nagy Koppány. Az egyik ilyen megoldás a családvédelem, a másik pedig a nyugdíj- és egészségkiegészítő rendszeres fejlesztése. A magyar háztartások pénzügyi vagyona a visegrádi országokon belül elég jó, meghaladja a GDP 100 százalékát. Amivel gond van, hogy a nyugdíjbiztosítási és -pénztári tartalékok szintje alacsony, a megtakarítások mindössze 9 százalékát teszik ki a hosszútávú befektetések. Az európai átlag 46,5 százalékos.

Egy kiegészítő rendszernél kérdéses, tud-e hatékony megoldást biztosítani, ha az érintettek több mint 70 százalékát nem fedi le – fűzte tovább Nagy Koppány, aki ismertette, hogy az MNB 2016 óta foglalkozik a versenyképességgel, a versenyképességi program az idén februárra készült el, és a nyugdíjjal és egészséggel kapcsolatos javaslatokat is tartalmaz. Ezek közé tartozik egy garanciaalap felállítása az önkéntes pénztárak számára. Elmondta, jövő héten mutatják be a teljes költségmutatót (TKM) a pénztárakra, amely alapján össze lehet majd hasonlítani a pénztárakat az életbiztosításokkal.

Az állam adókedvezménnyel motiválná a megtakarításokat, de az is felvetődött, hogy normatív támogatással segítené az alapokat. A befizetések pedig jöhetnének a munkáltatóktól és a munkavállalóktól is – derült ki az előadásból. Magyarországon az egészségügyi megtakarítások fejlesztése is fontos, mivel már most is az összes egészségügyi kiadás 30 százalékát a háztartások fizetik, ez kiemelkedően magas európai szinten. Ha ezt nem intézményesítik, akkor nem lesznek hatékonyak.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink