hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Jöhet az ujjlenyomatos tébé-kártya

Megnyílt az út a elektonikus tébé-kártya magyarországi bevezetése előtt, ugyanis e hét elején a parlament elfogadta az e-kártya bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokat.

Az új okmányt - ami összevonja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a TB-kártyát és az útlevelet, kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybe vételére jogosító kártyákkal és akár diákigazolványként is funkcionálhat - felmenő rendszerben vezetik be idén.

A most elfogadott törvénymódosítás rögzíti az e-kártyán szereplő adatok körét. Az okmányon emellett szerepel majd az érvényességi idő, a kiállítás kelte és helye, az, hogy mely hatóság állította ki, valamint - nem olvasható formában - az a tény, ha korlátozzák a tulajdonos külföldre utazását.

A kártya optikailag olvasható adattárolója - a 12 éven aluliak és a rögzítést visszautasítók kivételével - ujjnyomatot tartalmaz és alkalmas elektronikus ügyintézésre, elektronikus aláírásra.

Akik a jelenlegi igazolványuk cseréjét annak lejárta előtt legfeljebb 60 nappal kérik vagy nem rendelkeznek érvényes személyazonosító igazolvánnyal, azoknak 1500 forint illetéket kell fizetniük az új iratért.

Az eljárás illetékmentes a 12 évet be nem töltötteknél; azon 18 évnél fiatalabbaknál, akik nem rendelkeznek más személyazonosító okmánnyal; a 65 év felettiként határidő nélküli igazolványt kérőknek; a külföldre utazás tilalma hatálya alatt állóknak; továbbá azoknak, akik igazolványát a tároló elem hibája miatt kell cserélni. Egyéb esetekben az igazolvány illetéke 5000 forint.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink