hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Változatlanul a járványgörbe ellaposítása a cél

Jelzőrendszer az ellátórendszer terhelésének csökkentése érdekében

Az ellátórendszer terhelésének csökkentése érdekében jelzőrendszert működtetnek, amely naponta mutatja az egyes egészségügyi intézményekben a betegek és a személyzet létszámát, közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: változatlanul a járványgörbe ellaposítása a cél, enyhítve ezzel azt a rendkívüli terhelést, amely az egészségügyi ellátórendszerre hárul. Jelenleg 78 kórházban, minden aktív ellátást nyújtó fekvőbeteg-intézményben kezelnek már koronavírusos beteget, ezért a terhelés egyenletesebbé tétele érdekében olyan jelzőrendszert működtetnek, amely napi szinten jelzi, hogy hol mutatkozik hiány az ellátó személyzetben.

Az országos tisztifőorvos kitért arra is, hogy a kormány a jövő héten dönti el, a karácsonyi ünnepek idején milyen rendszabályok, higiénés feltételek lesznek érvényben.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília beszámolt arról, hogy a járvány magyarországi kezdete óta 21 144 gyereknél (18 év alattiaknál) állapították meg a fertőzést, ez az összes fertőzött 9 százaléka. Jelenleg kórházban 28 gyerek van, azonban egyikük sem szorul lélegeztetésre.

A szakember kitért arra is, hogy lehetőség szerint a karácsonyi bevásárlásoknál is el kell kerülni a zsúfolt helyeket, "a plázákban ne sétáljunk céltalanul", a céltudatosabb vásárlást és az online ajándékbeszerzést ajánlotta.

Müller Cecília annak is javasolja majd a koronavírus elleni védőoltás beadatását, aki átesett a fertőzésen. Hozzátette: a jelenlegi tudományos ismeretek szerint a fertőződés után fél év a szervezet védettsége az újrafertőződés ellen. Megerősítette: hamarosan elindul a vakcinainfo.gov.hu internetes oldal, ahol jelentkezni lehet a védőoltásra.

Negatív koronavírustesztet mutat Csicsely Stefánia, a Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatója a békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2020. december 2-án. Folytatódik az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként (MTI/Rosta Tibor)
Negatív koronavírustesztet mutat Csicsely Stefánia, a Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatója a békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2020. december 2-án. Folytatódik az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként (MTI/Rosta Tibor)

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 267 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök kedden, közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert alezredes elmondta: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta már 10 177 rendőri intézkedés történt a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt.

A rendőrök kedden a tízezer lakosúnál nagyobb települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségeinek megszegése miatt kedden 235 emberrel szemben léptek fel. Közülük 38 embert figyelmeztettek, 131 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, és 66 esetben szabálysértési feljelentést tettek, ismertette az alezredes. Hozzátette: a maszkviselési szabályok be nem tartása miatt kedden a tömegközlekedési eszközökön és azok várakozóhelyein 11 emberrel, míg a kereskedelmi üzletekben és bevásárlóközpontokban 21 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 524 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 145 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 379-ben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

A kijárási tilalom szabályait 268-an szegték meg, ketten pedig azt a szabályt nem tartották be, hogy a kutyát csak a lakóhely 500 méteres körzetében lehet a tilalom idején sétáltatni. A kijárási korlátozás november 4-étől, a kijárási tilalom november 11-étől van hatályban. November 4-étől a rendőröknek 8608 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink