hirdetés
2023. január. 29., vasárnap - Adél.
hirdetés

Jelentős forrást kapott a kormány ingyenes tesztekre

A keretből olcsón vagy akár ingyenesen biztosíthatták volna az utazási korlátozások miatt szükséges koronavírusteszteket a magyar polgároknak, mondta az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP) képviselője csütörtökön.

A szocialista Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatóján az Európai Bizottságtól (EB) kapott tájékoztatásra hivatkozott, majd szóvá tette, hogy nem tudni, a kormány mire költötte a közel 900 millió forintos keretet. A politikus közölte, a nap folyamán levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz tájékoztatásért ennek az uniós forrásnak a tételes felhasználása és elszámolása ügyében.

Felidézte, amikor az EP tárgyalta az egységes uniós Covid-igazolvány létrehozását, a csomag része lett egy 100 millió eurós támogatási keret is, amelyből a tagállamok azoknak a polgáraiknak tudnak kedvezményes árú vagy ingyenes koronavírusteszteket biztosítani, akiknek az utazási korlátozások miatt erre szükségük van.

Példaként említette az egészségügyi okokból oltást nem kapott embereket, az egyelőre csak egy vakcinát felvetteket, az uniós Covid-igazolvány részeként el nem fogadott keleti oltóanyagokkal oltottakat.

Magyarországnak a keretből 2,3 millió euró, mintegy 900 millió forint jár. Megjegyezte, az EB átalányösszeget is előírt a tesztek beszerzésére: a gyorstesztek esetében 13 eurót, a PCR-teszteknél 40 eurót határozott meg.

Ujhelyi István a többi között arra vár választ a miniszterelnöktől, mennyi pénzt igényelt a kormány a 900 millió forintos keretből, abból hány magyar embernek és milyen logika, illetve rendező elv alapján biztosított az utazásához kedvezményes vagy ingyenes teszteket.

Az MSZP politikusa azt is tudni szeretné, hogy az Európai Unió által – egy másik támogatási program keretében  még tavaly tavasszal Magyarországnak küldött 500 ezer gyorstesztet miként használta fel a kormány.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés

Könyveink