hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Javult az ellátáshoz való hozzáférés

Az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés aránya 2010 és 2016 között folyamatosan javult – derült ki a Magyar Idők szerint a KSH felméréséből.

Magasabb lett az egészségüket jónak vagy nagyon jónak tartók aránya az elmúlt évekhez képest hazánkban – derült ki a Magyar Idők szerint Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napokban közzétett Egészségi állapot és egészségmagatartás című kiadványából. A szubjektíven megélt egészségi állapot szerint ez a két legfelső kategória 2010 és 2015 között 55-56 százalékon stagnált, majd 2016-2017-ben 60 százalékos szintet ért el Magyarországon. Európai összehasonlításban ugyanakkor továbbra is lemaradásban van hazánk, hiszen az uniós átlag 67,4 százalék. A nemzetközi adatokhoz hasonlóan Magyarországon is jobbnak ítélik meg az egészségi állapotukat a férfiak, mint a nők.

Az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés lehetőségei 2010 és 2016 között folyamatosan javultak, különösen igaz ez a fogorvosi ellátásra. A 16 éves és ennél idősebb lakosság 6,2 százaléka számolt be arról, hogy nem tudott igénybe venni olyan orvosi ellátást, amelyre szüksége lett volna, a fogorvosi ellátást illetően pedig 3 százalékuk. A lakosság 4,1 százalékával fordult elő, hogy a pénzhiány miatt nem tudta kiváltani a neki felírt gyógyszert.

 
(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink