2024. április. 26., péntek - Ervin.

Járványügyi főorvos a kormányzati intézkedésekről

A Válasz Online podcast vendége Ócsai Lajos, az Országos Tisztiorvosi Szolgálat korábbi járványügyi főosztályvezetője volt.

Idézetek a műsorból:

A koronavírus és az influenza különbségéről: „Ez a vírus hosszabb lappangási idejű, mint az influenza-vírus. Ez nagyban nehezíti a nyomonkövetését – tehát a kontaktkutatást –, aminek a pandémia kezdetén nagyon nagy jelentősége van. Sajnos az elején, mivel a megbetegedések elhúzódóbban jelentkeznek, nehezebb az intézkedési reakció a vírusra. Általában abba a tévhitbe kerülnek a döntéshozók, hogy talán nem kell olyan gyorsan dönteni, mert lassabban terjed a vírus. Csakhogy a lappangási idő nem nekünk dolgozik, hanem a vírusnak: minél hosszabb a lappangási idő, annál több esetet tud megfertőződni úgy, hogy nem látjuk annak az eredményét. Ez az intézkedések hatékonyságát esetlegesen csökkentheti.”

A magyarországi fertőzöttek területi megoszlásának titkolásáról: „Rettentő nagy hibának tartom, kezdet kezdetétől. Soha semmilyen betegségnél nem volt titok a területi megoszlás. Ezt mindig közölték, még a HIV-pozitív emberek esetében is. Ennek egy ilyen megbetegedésnél – ami mozgáskorlátozással nagyon jól befolyásolható, tehát csökkenthető a betegek száma – sokkal nagyobb hatása tud lenni a fegyelemre, ha az emberek tudják, hogy a közvetlen közelükben valamilyen veszélyforrás van, és akkor az intézkedéseket – ha tudják, mit kell cselekedni – sokkal komolyabban veszik, amivel nagyban fokozható a hatékonyságuk. (…) Ha előbb elkezdődik a tájékoztatás, és előbb tudatosul a lakosságban, hogy a betegség esetében van kórokozó-hordozó (a fertőzött ember), lappangási idő, közvetítők (légúti és felületi terjedés) és általános fogékonyság, akkor valószínű, hogy a jogkövetés magasabb szintet ért volna el.”

Müller Cecília országos tisztifőorvos maszk(nem)hordási tanácsairól: „Mindennap talált valami indokot. Miért? Akkor amikor a világon mindenhol a maszk viselése a döntő és az egyik olyan dolog, ami mintája annak, hogy az ember fegyelmezetten viselkedik, arról nem is beszélve, hogy ha a maszkot megtanítják normálisan fel- meg levenni, az ember pedig felveszi a gumikesztyűt, akkor ez egy bizonyos jelzés az ember számára, hogy a szemébe, szájába, orrába – ahol a nyálkahártyán keresztül a vírus be tud jutni a szervezetbe – ne nyúlkáljon, mert veszélyforrás. Ráadásul a vírusok jelentős részét, ha nem is mindet, a maszk felfogja. (…)

Az adás a Válasz Online portálján hallgatható meg.

(forrás: Válasz Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés