hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Januártól norvég mentőhelikopterek repülnek (Bővítve!)

Január elsejétől már csak a 2018-ban megvásárolt és felújított norvég gépek repülnek majd a balesetek legsúlyosabb sérültjeiért – tudta meg a Népszava.

2018. március elején a kormány a honvédelmi és rendészeti bizottság zárt ülésén több mint 600 milliárd forint értékű vásárlásra kért mentességet a közbeszerzési törvény hatálya alól. E csomag része volt a mentőhelikopterek beszerezése is. Már akkor eldőlt, hogy a norvég légimentők 7-14 éves, EC135P2 és P2+ típusú helikoptereit vásárolják meg.

Magáról az üzlet részleteiről nem túl sok minden került nyilvánosságra, a gépekért 40 millió eurót fizetett ki a magyar állam. A Népszava úgy tudja: az osztrákok fele ennyiért fölajánlották az addig is itt használt gépek felújított állapotban való megvásárlását, ám ezt nem fogadták el. A beszerzésről tavasszal írt a hvg.hu. Cikkük szerint a kormány 2018. április 20-án átcsoportosított a költségvetésben 13,2 milliárd forintot a BM „Rendőrség” fejezetébe. A rendőrség pedig április 27-ével adásvételi szerződést kötött a HM EI-vel kilenc darab helikopter felszereléssel együtt történő beszerzésére 14,2 milliárd forint értékben.

Jövő év január elsejétől a Magyar Légimentő Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság tulajdonjog gyakorlása a Készenléti Rendőrséghez kerül, emlékeztet a lap.

*

Szolgálatba állt az összes magyar tulajdonú, korszerű mentőhelikopter, kiváltva az eddig bérelt osztrák gépeket, közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és pr-igazgatója hétfőn az MTI-vel. Győrfi Pál tájékoztatása szerint a kilenc helikopter robotpilótával, éjjellátó képességgel, valamint időjárásradarral is rendelkezik, így új képességekkel gyarapítják a magyarországi légimentést. A gépek lélegeztető és újraélesztő, illetve ultrahang-berendezésekkel is fel vannak szerelve.

A mentőhelikopterek beszerzéséről a kormány döntött, mivel az eddig használt hét mentőhelikopter osztrák tulajdonban volt, és a magyar mentők egy idén december 28-ig tartó bérleti szerződés keretében használhatták azokat. Tartalék helikopter az országban nem volt, szükség esetén azt is az osztrák bérbeadó biztosította.

Kiemelte: a fejlesztéssel már kilenc magyar tulajdonú mentőhelikopter áll a mentők rendelkezésére, így a tervezett karbantartások, vagy egy esetleges műszaki hiba sem okoz fennakadást a mentésben.

A korábbi hét osztrák gép kiváltása fokozatosan történt. Négy új helikopter már korábban szolgálatba állt a debreceni, a szentesi, a miskolci és a pécsi légimentőbázisokon, három másik gép pedig decembertől dolgozik Budaörsön, Balatonfüreden és Sármelléken. Hozzátette: további két helikopter tartalékként áll rendelkezésre. Győrfi Pál közölte: a légimentési képesség fejlesztéséről szóló kormányhatározat szerint a légimentés technikai feltételeit a rendőrség biztosítja, az egészségügyi szakmai irányítást pedig az OMSZ végzi. A mentőhelikopterek riasztása és irányítása ezután is a mentésirányítás országos rendszerében történik.

(forrás: Népszava Online, MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink