hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Ingatag az alapellátás

Korosodó doktorok, a szakma iránt érdektelen vagy külföldre távozó fiatalok, betöltetlen praxisok jellemzik ma a háziorvoslást Magyarországon – írja áttekintésében a Világgazdaság.

Magyarországon jelenleg 218 olyan háziorvosi praxis van, amelybe rövidebb vagy hosszabb ideje nem találnak doktort, közülük 132 tartósan betöltetlen.

Különösen a hátrányos helyzetű és/vagy kisebb települések nem vonzóak a doktorok számára, bár Pest megyében és Budapesten is akadnak üres állások, az egyik XVIII. kerületi például majdnem három éve. Tiszafüreden és Barcson 2004 ősze óta keresnek gyermek-, Tiszabőn, Mezősason, Nagylakon, Cserépváralján, Putnokon, Somogyapátiban gyerek- és felnőtt háziorvost is. A legtöbb, 41 praxis Borsodban áll üresen, ez majdnem kétszer annyi, mint amennyibe a második helyezett Békés megyében várnak orvost.

A négy hazai orvosegyetemen jelenleg mindössze 68-an választották a háziorvosi szakképzést. A végzett háziorvosnak pedig – immár évtizedekre visszamenőleges adatok szerint – csak a 25 százaléka áll munkába a végzést követőenolvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink