hirdetés
2022. július. 02., szombat - Ottó.
hirdetés

Így sikerült a konszolidáció

Olyan kórházak is lesznek, amelyeknek a 30 napon túl lejárt adósságára sem jut elegendő forrás a konszolidációra szánt pénzből, írja a Napi.hu.

A Magyar Államkincstár legfrissebb, 2017. december 31-i  részletes adataiból kiderül, a 15,4 milliárdos maradék adósságból 3,2 milliárd 60 napon túli lejáratú, a 30-60 nap között távon lejárt számlák értéke pedig meghaladja a 4 milliárd forintot. További 8,1 milliárd forint fizetési határideje decemberben kevesebb mint 30 napja járt le – ez az a sáv, amelynek a konszolidálása mindig feledésbe merül, s amely azóta már bőven átkerülhetett a 30-60 nap között lejártak csoportjába.

A Napi.hu szerint lehetséges persze, hogy pusztán az adósságrendezés technikai gépezetébe csúszott homokszemek akadályozták a 30 napnál régebbi tartozások lenullázását, mindenesetre két intézménynél – Péterfy Sándor utcai kórház, Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza kórház – is sikerült egymilliárdot meghaladó, vagy azt majdnem elérő adósságot hagyni 2018 januárjára.

Az adatok szerint a legnagyobb konszolidációs összeget a Honvédkórház kaphatta, az intézmény adóssága 4,4 milliárddal csökkenve nullára redukálódott, a még novemberben átütemezett 2,7 milliárdot is egy az egyben eltüntetve.

Az adósságrendezés mindenképpen pozitív fejlemény, ugyanakkor szomorú, hogy a kintlévőségekért alkudozni kellett, pedig azok kifizetése nem kegy, hanem az elvégzett szolgáltatás, leszállított termék ára, ami szerződésben foglalt határidő szerint jár vagy legalábbis járna a beszállítóknak – mondta a lapnak a cégeket képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László. A zökkenőmentesebb, kiegyensúlyozottabb működés érdekében érdemesebb lenne év közben is konszolidálni, ezzel elkerülhető lenne az év végi pénzosztást kísérő feszültség – tette hozzá a szakember.

Arra a gyakran hallott felvetésre reagálva, hogy a beszállítók úgyis beárazzák a késedelmes fizetést, Rásky úgy vélte, megfelelő közbeszerzési kiírások esetén lenne mód az árazásról tárgyalni. Ugyanakkor azt is hozzátette, az orvostechnikai eszközök piaci ára Magyarországon még mindig olyan alacsony, az európai szint alsó harmadába tartozik, hogy a cégek képtelenek a késedelmes fizetés miatti kényszerűségből felvett hitelek költségeit beárazni.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés
hirdetés

Könyveink